"V poletnih mesecih, ko bi bilo treba pripraviti ukrepe in ko bi morala biti pri tem poenotena koalicija, tega ni. Da ne bi prišlo še do hujšega stanja, do tujega diktata, opozarjam na slabo finančno stanje in pozivam, da se ukrep, ki bodo konsolidirali javne finance, sanirali bančni sistem in povečali konkurenčnost, pripravijo čim prej," pravi poslanec SDS-a. Foto: BoBo

Če bomo dobrim konjem v gospodarstvu nalagali še več bremen, bomo dobili kljuse, ki nato crkne.

Ljudmila Novak, NSi
Ljudmila Novak
"Naša konkurenčnost kar naprej pada, ker podjetja, ki bi rada vlagala nimajo dostopa do finančnih sredstev, delovnopravna zakonodaja je zastarela, za kar nosijo krivdo tudi sindikati, ki ne znajo razmišljati globalno. V gospodarstvu narekuje pravila globalni svet," opozarja Ljudmila Novak. Foto: MMC RTV SLO

Poslanec SDS-a Andrej Šircelj je prepričan, da je vlada zamudila poletni čas za pripravo konkretnih ukrepov, ki bi konsolidirali javne finance, sanirali bančni sistem in povečali konkurenčnost. Po mnenju Svetovnega gospodarskega foruma je namreč Slovenija na lestvici konkurenčnosti padla za šest mest, na 62. mesto med 148 državami.

Za banke še več denarja
Forum je kot težave Slovenije navedel dostop do virov financiranja, neučinkovite birokratske postopke in restriktivno delovno zakonodajo. Da se bo dostop do virov financiranja še poslabšal, ob tem opozarja Šircelj, saj bodo kmalu znani strestni testi naših bank. Rezultati bodo po njegovem mnenju slabši, kot pričakujemo.

"Polletni rezultati bank so katastrofalni, izgubo ima tudi SID banka. Banke bo na koncu treba dokapitalizirati s še več sredstvi, do teh pa ne bomo mogli priti brez dodatnega zadolževanja. Ker pa ne delamo za izboljšanje konkurenčnega okolja, je cena zadolžitev še vedno velika in previsoka. Zato se tudi gospodarstvo zadolžuje pod slabimi pogoji. To pa prinese še slabo konkurenčnost," pravi Šircelj.

Šircelj ima dve službi
Sam sicer še vedno ostaja neizvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank oziroma t. i. slabe banke, ki sicer še ni zaživela. Da je ob tem še poslanec, se mu ne zdi sporno, saj to dovoljuje tudi zakon. Po njegovih besedah je družba pripravljena na prenos terjatev, a je treba počakati na stresne teste in predvsem na mnenje Evropske komisije.

"Zviševanje davkov ni rešitev"
Ta pa po njegovih besedah zagotovo ne bo odstopila od določila, da mora Slovenija zmanjšati javnofinančni primanjkljaj na tri odstotke. Tudi komisar Olli Rehn je pred kratkim našo državo opomnil, da pri tem zamuja. Zato Šircelj poziva vlado, naj čim prej pripravi konkretne ukrepe.

Ob tem se mu ne zdi rešitev zviševanje davkov, saj s tem Slovenija ne bo privabila novih vlagateljev. Opozarja, da bo novi davek na nepremičnine še vedno bolj obdavčeval nepremičnine kot doslej in bo pomenil novo nacionalizacijo. Prebivalci Slovenije imajo namreč glede na višino svojih prihodkov v lasti razmeroma vredne nepremičnine, je dodal.

NSi: Kaj bo Bratuškova poročala v Bruselj?
Tudi v NSi-ju se po besedah predsednice Ljudmile Novak z novimi davki ne strinjajo. "Miroslav Akrapovič tako ne bo vlagal v podjetje v Beli krajini, saj se podjetniki bojijo novih davčnih ukrepov. Vsi se zavedamo, da država potrebuje nove prihodke, a ne moremo iti prek vseh možnosti in s tem uničevati gospodarstvo ter državljane," je povedala.

Jo pa veseli, da si je vlada premislila pri nekaterih določbah davka na nepremičnine in ne bo obdavčila sakralnih objektov. "To je naša skupna kulturna dediščina, s tem bi uničili župnije in ustavilo bi se obnavljanje sakralnih objektov."

Novakova se je zavzela, da bi čim prej ustanovili Slovenski državni holding, saj je po njenih besedah nujno potrebna privatizacija nekaterih državnih podjetij. "Prav v državnih podjetjih je največ korupcije, tam ima svoje lovke razpredena politika," je izpostavila. Časa za uvedbo napovedanih ukrepov sicer zmanjkuje, vlada pa po njenih besedah, razen nekaj novih davkov, ni storila ničesar. Zato se Novakova sprašuje, kaj bo predsednica vlade Alenka Bratušek poročala v Bruselj, saj nam bo neizpolnjevanje obljub znova zmanjšalo kredibilnost.

"Trojko nam napovedujejo tudi tuji mediji," opozarja in dodaja, da si je predsednica vlade vzela veliko časa za malo dobrih ukrepov. V zadnjih štirih letih je Slovenija izgubila 90.000 delovnih mest, zato predsednica NSi-ja poziva vlado, da na tem področju pogleda, kaj država počne narobe.

Če bomo dobrim konjem v gospodarstvu nalagali še več bremen, bomo dobili kljuse, ki nato crkne.

Ljudmila Novak, NSi