"Delodajalci so s tem najverjetneje mislili svoj model zadolževanja, ki se najbolj vidi v menedžerskih odkupih," je na očitek, da sindikati vztrajajo pri modelu zadolževanja, ki ne deluje, odgovoril Goran Lukič. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Denar
Zadolževanje ne deluje? S tem najbrž mislite zadolževanje za tajkunske odkupe, je delodajalce okrcal Lukič. Foto: MMC RTV SLO

ZSSS zavrača očitek Gospodarske zbornice Slovenije, ki je prepričana, da so ukrepi za izhod iz krize, ki so jih v ponedeljek predstavili sindikati, neodgovorni in nevzdržni. "Če bi jih uresničili, bi krizo v Sloveniji poglobili," so sindikalne predloge v ponedeljek kritizirali v GZS-ju.

Neodgovorni? Plače pod povprečjem, "minimalc" pod pragom revščine
Zveza sindikatov očitke zavrača in neodgovornost pripisuje delodajalcem, saj ti, kot je zapisal izvršni sekretar ZSSS-ja Goran Lukič, v času, ko 67 odstotkov zaposlenih v Sloveniji prejema plačo, nižjo od slovenskega povprečja, in ko je neto minimalna plača pod pragom tveganja pod revščino, problematizirajo plačan odmor za malico.

Več dobička, manj novih zaposlitev in ignoriranje starejših delavcev
Neodgovorne so tudi zahteve po vse nižjih davkih, saj delodajalci hkrati ne ustvarjajo tudi novih delovnih mest. Zaradi lanskega znižanja stopnje davka na dohodek pravnih oseb so se proračunski prihodki močno znižali, število brezposelnih pa je naraslo, še opozarja ZSSS. Obenem je Slovenija zaradi nižanja davčnih stopenj v letih 2005 in 2007 na letni ravni izgubila skoraj milijardo evrov, dodajajo.

Lukič je izpostavil tudi zahteve delodajalcev za novo pokojninsko reformo in jih spomnil, da hkrati vedno znova pozabljajo na zaposlovanje starejših delavcev. Število registriranih brezposelnih ljudi, starejših od 50 let, se je med julijem 2008 in julijem 2013 povečalo na 38 tisoč ljudi (prej 22 tisoč).

Poleg tega je odprava davka na izplačane plače iz leta 2009 in prepolovitev prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za delodajalce iz leta 1996, podjetnikom samo med letoma 2000 in 2010 prinesla 6,24 milijarde evrov prihrankov.

Zadolževanje? Da, za menedžerske odkupe.
Lukič tudi zavrača očitke, da si sindikat želi "umetnega" povečevanja kupne moči in potrošnje, saj se je, kot pravi GZS, v preteklosti že izkazalo, da recept, ki temelji na zadolževanju, ne deluje. "Delodajalci so s tem najverjetneje mislili svoj model zadolževanja, ki se najbolj vidi v menedžerskih odkupih," je bil v odzivu kritičen Lukič.

ZSSS zato delodajalcem sporoča, da je t. i. nova ekonomska politika, ki jo zagovarjajo, škodljiva in da je prav ona tista, ki je povzročila gospodarski zastoj. Izpostavil je še veliko stopnjo davčnih utaj, škodo zaradi gospodarskega kriminala in naraščanje števila kršitev na področju izplačila plač in drugih plačil za delo.