Lastnik Heliosa načrtuje strateško povezovanje. Foto: BoBo
Lastnik Heliosa načrtuje strateško povezovanje. Foto: BoBo

Mitsui je aprila na svoji spletni strani sporočil, da je s skupino Kansai Paint začel pogovore o lastniškem vstopu v Kansai Helios Coatings, in sicer o prevzemu 20-odstotnega deleža, medtem ko bi preostalih 80 odstotkov ostalo v lasti Kansai Painta. V Heliosu so povedali, da postopek še ni končan, zato več informacij ne morejo podati.

Mitsui je v objavi ocenil, da je svetovni trg barv in premazov vreden okoli 150 milijard dolarjev, pri čemer je v zadnjih desetih letih v povprečju letno zrasel za pet odstotkov, stabilno rast pa je pričakovati tudi v prihodnje. Med drugim je ugotavljal, da morajo proizvajalci razvijati izdelke, ki natančno izpolnjujejo želje strank, pri čemer morajo povečati prizadevanja za razvoj do okolja prijaznih izdelkov. V oceni je tudi zapisal, da prihaja v zadnjih letih ob velikih prevzemih do lastniške konsolidacije v panogi.

V sodelovanju si obetajo širitev poslovanja po Evropi
Mitsui je v srednjeročnem načrtu področje kemije postavil kot osrednji steber poslovanja, pri čemer bo uporabil izkušnje z delovanjem na drugih področjih, kot sta stroji in infrastruktura ter železo in jeklo. Za Helios so ugotavljali, da je prek podjetij v skupini razvil široko paleto barvnih izdelkov za različno uporabo ter razširil poslovanje po Evropi, med drugim v Avstriji, Sloveniji in Rusiji, ter v državah nekdanje Sovjetske zveze.

V partnerstvu s skupino Kansai Paint si obetajo, da bodo izkoristili obstoječe omrežje Mitsuija po svetu in izdelke ter tehnologijo Kansai Painta ter skupaj razširili poslovanje v Evropi in na drugih povezanih trgih. Kansai Paint je edini lastnik Heliosa postal spomladi 2017. Za Helios, ki na ravni skupine zaposluje več kot 2.000 ljudi, od tega več kot 1.000 v Sloveniji, je po informacijah spletnega portala Siol odštel 330 milijonov evrov kupnine in dodatno prevzel še za 200 milijonov evrov dolga.

Korporacija, ki je lani ustvarila 46,2 milijarde dolarjev prihodka
Helios je bil eno izmed 15 podjetij na seznamu za privatizacijo. Leta 2014 je za 145 milijonov evrov prešel v last avstrijskega holdinga Ring International, kapital pa sta poleg Ringa zagotovila še ameriška sklada Franklin Templeton in Blackstone. Ob tem je prevzel še za okoli 105 milijonov evrov Heliosovega dolga. Skupina Helios je lani ustvarila za okoli 390 milijonov evrov prodaje, kar je šest odstotkov več kot predlani. Podatkov o čistem poslovnem izidu niso razkrili, predlani pa je ta zrasel s 55,4 milijona evrov na 58 milijonov evrov.

Mitsui je korporacija z dejavnostjo na področjih pridobivanja kovin, proizvodnje strojev in infrastrukturnih projektov, kemije, energetike, prehrane in skrbi za zdravje ter inovacij na področju komunikacij in poslovanja podjetij. V poslovnem letu, ki se je izteklo konec marca, je ustvaril 46,2 milijarde dolarjev prihodka in 3,9 milijarde dolarjev dobička, zaposloval je več kot 42.000 ljudi, kaže spletna stran Mitsuija.