Vodstvo Heliosa je glede današnje spontane stavke zaposlenih sporočilo, da ni bil napovedana in da je pripravljeno na pogovore s predstavniki delavcev. Foto: BoBo
Vodstvo Heliosa je glede današnje spontane stavke zaposlenih sporočilo, da ni bil napovedana in da je pripravljeno na pogovore s predstavniki delavcev. Foto: BoBo
Delavci pravijo, da so božičnice sramotno nizke. Foto: BoBo
Stavka v Heliosu zaradi božičnice
Zaposleni v obratu Heliosa ustavili delo

bodo pogajanja nadaljevali v četrtek zjutraj.

Proizvodnjo so ob 8. uri ustavili, nato pa so se začela pogajanja predstavnikov delavcev z vodstvom družbe, so navedli v Sindikatu kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije (SKEI).

Helios: Božičnica je že bila usklajena
Da se je stavka začela nenapovedano, so za MMC potrdili v vodstvu Heliosa. Na lokaciji Heliosa na Količevem in v Preski so se zbrali nekateri zaposleni tovarne Helios TBLUS in izražali nezadovoljstvo nad višino napovedanega izplačila božičnice. Vodstvo se je že pogovarjalo s predstavniki zbranih delavcev. Dogovora še ni, a vodstvo Heliosa ostaja odprto za konstruktivni pogovor, so sporočili.
"Letošnja božičnica je bila sicer s sindikati usklajena že poleti in je na enaki ravni kot lani. Ob tem je treba poudariti, da se je vodstvo s sindikati v letošnjem letu dogovorilo za kar 25 odstotkov višji regres, V Heliosu pa so bila izvedena tudi številna napredovanja, povečanja plač, predvsem plač v najnižjih plačnih segmentih. Izvedli smo še številna izobraževanja in dodatno zaposlili več kot 50 novih sodelavcev," so še dodali v Heliosu.

Helios je po lastnih navedbah delavcem ponudil 200 evrov bruto, predstavniki delavcev pa so zahtevali 1.300 evrov bruto božičnice.

Predsednik konference sindikatov v Heliosu Tomaž Kumer pa je povedal, da so nekateri zahtevali tudi več. Na pogajanjih se pogovarjajo o nižjih zneskih in skušajo najti "realno rešitev". "Ljudje se odzovejo spontano, množica takoj pritegne in potem pride do verižnih reakcij," je dejal glede začetka stavke.

Ali bodo delavci stavkali tudi v četrtek, Kumer ne ve. Poudaril pa je, da lahko pogajanja potekajo tudi brez prekinitve delovnih procesov.

V japonski lasti
Domžalski Helios je spomladi dokončno prešel pod okrilje japonske družbe Kansai Paint, ki je postala edina lastnica skupine Helios.
Kansai Paint je pogodbo o nakupu Heliosa s tedanjimi lastniki družbe Ring International Holding, Franklin Templeton in skladom GSO iz skupine Blackstone podpisal decembra. Kupnina je znašala 572 milijonov evrov, takrat pa so ocenili, da se bo prodajni postopek končal v dveh oz. treh mesecih.

Helios je leta 2014 za 145 milijonov evrov prešel v last avstrijskega holdinga Ring International, kapital pa sta poleg Ring Holdinga zagotovila še ameriška sklada Franklin Templeton in Blackstone. Ob tem je holding prevzel še za okoli 105 milijonov evrov Heliosovega dolga.
Iz podobnega razloga se je prejšnji četrtek zgodila manjša spontana stavka v Gorenju, poroča STA. Del Gorenjevih delavcev v programu kuhalnih aparatov je dopoldne za ur in pol prekinil delo zaradi informacije, da letos ne bodo prejeli božičnice.

Stavka v Heliosu zaradi božičnice
Zaposleni v obratu Heliosa ustavili delo