Ob lanski napovedi menjave nadzornega sveta v Luki Koper so se v Kopru zvrstili protesti. Predsednik sveta delavcev v Luki Koper pravi, da bi tudi letos lahko prišlo do podobnega spontanega vrenja protestov. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Ob lanski napovedi menjave nadzornega sveta v Luki Koper so se v Kopru zvrstili protesti. Predsednik sveta delavcev v Luki Koper pravi, da bi tudi letos lahko prišlo do podobnega spontanega vrenja protestov. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Delavci Luke s shodom proti menjavi nadzornic

Predstavnik sindikata žerjavistov in član nadzornega sveta Luke Koper Mladen Jovičič je prepričan, da razloga za zamenjavo članov nadzornega sveta ni, saj je Luka Koper v lanskem letu dobro poslovala in s tem izpolnila oziroma celo presegla poslovne rezultate, ki jih je od Luke pričakoval SDH.

Napovedani jutrišnji shod pred vhodom v Luko bo potekal v okviru vseevropske dveurne ustavitve dela, ki jo organizira Mednarodni svet pristaniških delavcev (IDC). Ta na svoji spletni strani kot razlog za shod navaja podporo španskim pristaniškim delavcem, ki so deležni pritiskov k fleksibilizaciji svojega dela in nižanju plač. Drugi širši razlog za vseevropski protest pa je nasprotovanje neoliberalni politiki podjetij in vlad, ki po oceni IDC-ja težijo k "uničenju socialnih pravic delavcev, povečevanju prekarnega dela in pod vprašaj postavljajo varnost delovnih mest".

Protestu IDC-ja so se sicer pridružili tudi v Sindikatu žerjavistov pomorskih dejavnosti Luke Koper, ki so na špansko veleposlaništvo naslovili pismo podpore španskim pristaniškim delavcem, enako pa še na družbo Maersk, katerega hčerinski družbi pripisujejo odgovornost za odpustitev 150 pristaniških delavcev v Göteborgu.

Prekarizacija tudi v Kopru
Kritik o spodbujanju prekarizacije dela je bila sicer deležna tudi Luka Koper s svojim sistemom izvajalcev pristaniških storitev oziroma delavcev, ki delajo skoraj izključno v Luki Koper za znatno nižji znesek od zaposlenih delavcev, ki jim ga izplačujejo njihovi "gazde." Sistem naj bi po ugotovitvah finančne uprave "gazdam" omogočal ustvarjati znatne dobičke, ki se prek navideznih pogodb s podizvajalci in podjetji tipa "missing trader," namenjenim utaji davkov, vrnejo v obliki nedokumentirane gotovine.

Predsednica uprave SDH-ja Lidia Glavina je sicer pred parlamentarno komisijo za nadzor javnih financ kot razlog za menjavo nadzornikov navedla izgubo zaupanja zaradi nepravilnosti in zlorab, ki jih omogoča sistem "gazd", a odprto vprašanje ostaja, ali pri SDH-ju nameravajo slediti priporočilom finančne uprave, po katerih bi Luka Koper neposredno zaposlila delavce IPS-a. Glavina je sicer na komisiji napovedala rešitev, ki bo "zakonita, a obenem ne bo omejevala konkurenčnosti Luke Koper".

Jovičič: SDH želi holding s SŽ-jem
Bolj kot v solidarnosti z delavci IPS-a pa Jovičič razloge za zahtevo SDH-ja po menjavi nadzornikov vidi v povezavi s Slovenskimi železnicami. Po predlogu SDH-ja bi namreč v nadzornem svetu sedeli ljudje, ki so z železnicami tesno povezani, s čimer pa bi država laže povezala Luko Koper in Slovenske Železnice v holding, ki bi ga kasneje prodala.

Kritičen je bil tudi do Mestne občine Koper, ki naj bi po njegovem mnenju "želela Luko Koper kar zapreti", saj naj bi močno obremenjevala okolje. Ob tem pa se na koprski občini ne zavedajo, da "ne trpimo z Luko Koper, pač pa živimo od Luke Koper."

Tako svet delavcev kot oba luška sindikata se pripravljajo na petkovo skupščino. Predsednik sveta delavcev Mirko Slosar je povedal, da se v petek lahko zgodi kar koli: "Napovedati ne moremo ničesar, lahko pa zaradi nepredvidljivih dogodkov pride do spontanega protesta ali česa drugega."

Delavci Luke s shodom proti menjavi nadzornic