Sindikalisti opozarjajo, da se v Sloveniji dogaja uničevanje propulzivne panoge, ki je lahko povsod po svetu uspešna. Foto: BoBo
Sindikalisti opozarjajo, da se v Sloveniji dogaja uničevanje propulzivne panoge, ki je lahko povsod po svetu uspešna. Foto: BoBo

Andrej Zorko iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), katere del je tudi Sinles, je povedal, da upajo, da bodo delodajalci le sedli za pogajalsko mizo, da bi se dogovorili za kolektivno pogodbo. Če te ni, imajo težave tudi podjetja, pravi Zorko, med drugim glede razporejanja delovnega časa, odrejanja nadurnega dela, izplačevanja dodatkov k plači.

"V ZSSS-ju in Sinlesu odpoved kolektivne pogodbe dejavnosti razumemo kot namero za nadaljnje zmanjševanje ekonomskega in socialnega položaja zaposlenih v tej dejavnosti. Če imajo namen zniževati prejemke, jim lahko že danes sporočimo, da bodo v svojem podjetju doživeli socialni nemir. Ne izključujemo torej tudi možnosti stavk," je dejal Zorko.

Predsednik Sinlesa Lojze Raško pa je opozoril na težak položaj v nekaterih podjetjih, kjer imajo težave tudi z izplačevanjem plač, regresa, prispevkov. V Javorju Pivka, kjer posle vodi likvidacijski upravitelj, bi morali npr. v petek dobiti decembrsko plačo, danes so dobili 100 evrov. "Imajo dobre izdelke, a niti 600 evrov ne spravijo skupaj. Delavcem je prekipelo. Potem pa odpovejo še kolektivno pogodbo. To so nenormalne razmere," je opozoril Raško, kar se mu ob vsem poudarjanju pomena lesa zdi nerazumljivo. "To je neke vrste industrijska sabotaža. Pred našimi očmi se dogaja uničevanje propulzivne panoge, ki je lahko povsod po svetu uspešna. Sedimo na vrtini nafte in je ne izkoriščamo," je dejal.

Vse zaposlene v panogi pozivajo, naj prijavijo vse sume kršitev delovne zakonodaje v podjetjih, sindikat pa jih bo naprej posredoval inšpektoratu in organom pregona. Med podjetji, kjer obstajajo sumi kršitev, pa je Raško navedel Brest Cerknica, Javor Pivka, Arosa Mobilia, Gašper trženje. V Brestu npr. ima sindikat že vnaprej zbrane podpise za stavko. "V zadnjih štirih mesecih smo še vsako plačo dobili z grožnjo s stavko," je ponazoril Raško.