TEŠ je ena najbolj vročih besed zadnjih tednov. Foto: MMC RTV SLO
TEŠ je ena najbolj vročih besed zadnjih tednov. Foto: MMC RTV SLO
Branko Sevčnikar
Branko Sevčnikar je prepričan, da nadzorni svet TEŠ-a s predstavnikom delavcev 'komunicira na neprimeren način'. Foto: MMC RTV SLO
Kakšna bo usoda stavke delavcev TEŠ-a?

Odločili smo se, da v tem trenutku damo času čas in da dopustimo vsem pristojnim institucijam, ki do zdaj še niso povedale svojega mnenja, da to storijo, je odločitev o zamrznitvi v pogovoru z novinarko TV Slovenija Duško Lah dejal Sevčnikar.

Neuklonljiva podpora Urošu Rotniku
Sevčnikar vztraja, da je bila razrešitev Uroša Rotnika nezakonita, hkrati pa poudarja, da sodišče o tem še ni reklo zadnje besede. "Uroš Rotnik je bil dober direktor in mislim, da bi morali dobrega direktorja ščititi. Dober direktor je redkost. Če pa se lastnik odloči, da ga zamenja, pa ima vso legitimno pravico, vendar na neki normalen človeški način," je dodal.

Nadzorniki izključujejo delavskega predstavnika?
Zadeva Rotnik je torej na sodišču, zahtevi sindikata, da prejmejo zagotovila, da se bo projekt TEŠ 6 nadaljeval, pa je bilo ugodeno. Ali razlogov za stavko torej ni več? Po Sevčnikarjevem mnenju daleč od tega, prepričan je namreč, da se stvari še poslabšujejo. "Predvsem imamo veliko pripomb glede vpetosti našega predstavnika v delo nadzornikov TEš-a, ker se ga ne obvešča in ne vabi na sestanke ter se z njim komunicira na neprimeren način," je dejal Sevčnikar.

Informacije, da je pogodba o 110 milijonov vrednem posojilu za nadaljevanje projekta tip pred podpisom, pa je Sevčnikar zavrnil. Po njegovih informacijah naj bi namreč sledila prekinitev v odločanju, zato "ni tako blizu podpisa", ampak se bo o tem (znova) odločalo v prihodnjih dneh.

Spomnimo. Stavkovni odbor TEŠ-a je dopoldne prekinil sejo, ker ni imel dovolj relevantnih informacij za odločanje. Želeli so se sestati z državnim sekretarjem Pavlico, odločanje o stavki pa so nadaljevali zvečer.

Sindikat TEŠ-a je v svojih stavkovnih zahtevah že prejšnji teden zapisal, naj oblasti preverijo, ali je bila odstavitev Uroša Rotnika z mesta direktorja družbe zakonita. Prepričani so namreč, da ga je nadzorni svet Holdinga Slovenskih elektrarn (HSE) odstavil nezakonito. To jim je v svojem dokumentu potrdila tudi Agencija za upravljanje kapitalskih naložb, zaradi česar je sindikat tudi zamrznil za prejšnji sredo napovedano stavko.

Ta dokument po besedah predsednika podjetniškega sindikata Branka Sevčnikarja tako HSE-ju kot tudi nadzornemu svetu TEŠ-a nalaga, da sproži postopke, da se razrešeni direktor elektrarne vrne na svoje mesto. Danes bo sindikat ugotavljal, ali je bilo to tudi storjeno. Nadzorniki mnenja omenjene agencije niso upoštevali, saj je nato tudi celjsko sodišče razsodilo, da je bila odstavitev zakonita.
Politični vihar
Odstavitev Rotnika je sprožila burne odzive v slovenski javnosti. Rotnik so nadzorniki odstavili, saj naj ne bi dovolj učinkovito in pregledno vodil 1,2 milijarde vredne naložbe v šesti blok termoelektrarne. Na njegovo mesto je bil imenovan Simon Tot, največ kritik pa je zamenjava prinesla stranki Zares in njenemu predsedniku Gregorju Golobiču, češ da izvaja kadrovski cunami.
Ta se je branil vseh očitkov, prav tako direktor direktorata za energijo Janez Kopač, ki naj bi Golobiču pomagal, da v Zaresu pridobijo nadzor nad slovensko energetiko.

Premogovnik Velenje: Rotnika smo vedno podpirali
Oglasili so se tudi iz Premogovnika Velenje, kjer so zanikali navajanje medijev, da je šef uprave družbe Milan Medved sodeloval v razgovorih povezanih z odstavitvijo Rotnika. Kot pravijo v sporočilu za javnost, gre za izjave tistih, ki želijo vnesti razdor v Šaleško dolino, ki da soglasno podpira izgradnjo TEŠ 6.
"Po mnenju dr. Milana Medveda je dr. Uroš Rotnik eden največjih strokovnjakov s področja energetike, ki jih ima Slovenija, odličen menedžer s sposobnostjo strateškega razmišljanja in človek z velikim čutom za zaposlene in lokalno okolje," še končujejo v Premogovniku Velenje.

Kakšna bo usoda stavke delavcev TEŠ-a?