Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Delo finančne uprave ocenjujejo zavezanci, finančna uprava mora postati bolj dostopna, je tako sveže imenovani prvi mož Fursa Ivan Simič povedal za Radio Slovenija.

Sorodna novica Simič z junijem v. d. direktorja Fursa, Rupel pa v. d. direktorja Javne agencije za knjigo

"Davčne zavezance bo treba obravnavati predvsem kot davkoplačevalce in kot stranke, ne pa kot utajevalce. Normalno, tiste, ki utajijo davek in se izogibajo, je treba usmeriti v pravilne tokove," je izjavil.

Napoveduje poenostavitve, predvsem digitalizacijo postopkov. "Določeni postopki so preveč komplicirani in mogoče tudi nepotrebno komplicirani, kajti na koncu je pomembno, koliko davka se pobere, ne pa to, koliko časa porabiš. Torej, čas mora biti čim krajši."

Poudaril je tudi nujnost stalnega izobraževanja zaposlenih. Finančno ministrstvo je v spremembah zakona o finančni upravi posvojilo številne Simičeve predloge, tudi kolegijsko odločanje v zahtevnih primerih. "To, kar imajo tudi v nekaterih drugih državah, neki kolegijski organ, ki zadeve prouči in pove svoje mnenje ali kako je treba odločiti. Kajti bilo je preveč postopkov in bilo je storjenih preveč napak v preteklosti."

Sorodna novica Ali bo Slovenija prva uvedla vročanje uradnih dokumentov po e-pošti in SMS-jih?

Navzkrižje interesov?

Simič vodi tudi svet za debirokratizacijo. Zakon za odpravo birokratskih ovir čaka na splošno obravnavo v parlamentu. Ali ne gre za navzkrižje interesov, saj je nosilec zakona?

"Eno gre zraven drugega. Delamo na poenostavitvah, tako da tukaj ne vidim navzkrižja, bom pa videl, kaj bodo rekli drugi. Ampak trenutno nisem našel nikjer, da bi to bilo v konfliktu interesov."

Simič bo Furs vodil kot vršilec dolžnosti in, kot pravi, se ne namerava prijaviti na razpis za polni mandat.