Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Prepričani so, da gre pri vladni uredbi o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z novim koronavirusom za velik poseg v človekove pravice ter razslojevanje ljudi po dejavnostih.

Po omenjeni vladni uredbi naj bi se gostinski delavci v prihodnje vsakih 48 ur testirali s hitrimi antigenskimi testi (HAT) ali vsakih 78 ur s PCR-testi. Do zdaj so se morali testirati enkrat na teden.

V nekaterih storitvenih dejavnostih ali v proizvodnji, kjer skupaj dela več sto delavcev, ali v nekaterih dejavnostih v javnem sektorju testiranje sploh ni bilo obvezno ali pa so morali to delavci storiti le enkrat mesečno. Za njih ne bo veljala tudi nova uredba, so v pismu Lobniku zapisali v sindikatu.

"Vsi, ki delamo, smo delavci v naši državi in odvajamo davke in prispevke za skupno dobro, pa najsi gre za gostince, trgovce, proizvodne delavce in druge poklice! Zato morajo biti tudi pravila in pogoji ter ukrepi, ki jih sprejemata vlada in stroka, življenjski in sprejemljivi za vse delavke in delavce, cepljene in necepljene," so opozorili.

Uredba med drugim določa tudi, da od 23. avgusta za večino ne bo več brezplačnega testiranja s hitrimi testi. Sindikat pa je ministrstvo za zdravje in vlado že obvestil, da si zaposleni v gostinstvu testiranj ne bodo plačevali sami, saj iz zakona o varnosti in zdravju pri delu izhaja, da mora stroške testiranja za potrebe dela kriti delodajalec.

Težave zaradi preverjanja pogoja PCT

Opozorili so tudi glede preverjanje pogoja PCT (prebolel, cepljen, testiran), ki ga morajo opravljati gostinski delavci. Po mnenju sindikata gre za še eno izmed neživljenjskih in dodatnih obremenitev zaposlenih.

Drugače je ta pogoj spremljati v hotelih in zdraviliščih, kjer to lahko opravlja receptor, medtem ko morajo v gostilnah in restavracijah to delati natakarji sami, obenem morajo zaradi neizpolnjevanja pogoja PCT odganjati tudi svoje dolgoletne goste, so zapisali.

Nesprejemljivo se jim obenem zdi, da imajo cepljeni in preboleli vse več "privilegijev", čeprav so prav tako lahko prenašalci virusa in lahko ponovno zbolijo. Na ta način se diskriminirajo vsi delavke in delavci, ki niso zboleli in so ostali zdravi, ker so spoštovali ukrepe stroke in vlade in se še naprej držijo vseh teh navodil in ukrepov, so poudarili.