Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vlada je na dopisni seji zagotovila pravno podlago za delovanje aplikacije, s katero bodo izvajalci prireditev in organizatorji shodov preverjali izpolnjevanje pogoja PCT, je po seji sporočil Ukom.

Sorodna novica Krek: Do jeseni pravna podlaga in posodobljena PCT-aplikacija

Če oseba predloži digitalno covidno potrdilo Evropske unije s kodo QR, se preveritev izvede z aplikacijo NIJZ-ja, piše v odloku. "Če se kot dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT predloži drugo potrdilo oziroma dokazilo v skladu z navedenimi odloki, se izpolnjevanje pogoja preveri z vpogledom v to potrdilo oziroma dokazilo," nadaljuje vlada.

Zbiranja ljudi brez pogoja PCT so prepovedana, zanje je prepovedan tudi promet posameznih vrst blaga in izdelkov.

Odlok je utemeljen tudi na 4. členu zakona o nalezljivih boleznih. Tam je določeno, da ima vsakdo pravico do varstva pred nalezljivimi boleznimi in bolnišničnimi okužbami ter ima dolžnost varovati svoje zdravje in zdravje drugih pred temi boleznimi, navaja vlada.

Aplikacija posreduje podatek o izpolnjevanju pogoja PCT, ne pa točno, katero od treh možnosti, "ker to ni upoštevno za doseganje zasledovanega namena". Odčita se tudi osebno ime in letnica rojstva osebe, kar je nujno za identifikacijo. Aplikacija ne sme omogočati hrambe ali druge obdelave navedenih osebnih podatkov in se ne sme povezovati z nobeno zbirko podatkov.

Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu, ni pa določeno, do kdaj velja.

Vlada je do 15. avgusta podaljšala vse preostale odloke, povezane z epidemijo covida-19 in osnovane na zakonu o nalezljivih boleznih.

V veljavi ostajajo omejitve ponujanja blaga in storitev, športnih programov, kulturnih storitev, uresničevanja verske svobode, zbiranja ljudi, vstopa v Slovenijo, prevoza potnikov ...

Dve različici aplikacije, Prelesnik v preveritev

Sorodna novica Informacijska pooblaščenka pravi, da ni bila seznanjena z nobeno od različic aplikacije NIJZ-ja

Na NIJZ-ju so 23. julija predstavili aplikacijo za preverjanje izpolnjevanja PCT-ja, a so jo še isti dan umaknili s spletne strani zaradi zapletov z osebnimi podatki. Nato so razvili novo aplikacijo, ki je anonimizirana in pokaže le, ali posameznik izpolnjuje pogoj PCT ali ne. Na voljo je od preteklega petka. Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik formalno ni bila seznanjena z nobeno različico, njen urad pa od NIJZ-ja zahteva nekatere odgovore, pri čemer je rok za odziv podaljšan do tega petka.