Inflacija na letni ravni znaša že 6,9 odstotka. Foto: RTV SLO
Inflacija na letni ravni znaša že 6,9 odstotka. Foto: RTV SLO
Najhitreje naraščajo cene oblačil in obutve. Foto: MMC RTV SLO
Inflacija vse višja

K skupni rasti cen so največ prispevale višje cene oblačil in obutve, ki so v povprečju narasle kar za 9,2 odstotka, ter naftnih derivatov. Za tri odstotke so se zvišale cene v izobraževanju, za 2,8 odstotka v zdravstvu, pod dvema odstotkoma pa je ostala rast cen stanovanj in stanovanjske opreme, prevoza, blaga in storitev ter alkoholnih pijač in tobaka.

Marca so se cene znižale le v dveh skupinah, in sicer na področju rekreacije in kulture za 0,7 odstotka, cene brezalkoholnih pijač pa so nižje za 0,1 odstotka.

V zadnjem letu najbolj poskočile cene hrane in pijač
V istem obdobju lani je bila inflacija na letni ravni samo 2,3-odstotna, še sporočajo iz državnega statističnega urada. V zadnjem letu so se cene najbolj povišale v skupini hrana in brezalkoholne pijače, in sicer za 13 odstotkov in pol.

Evroobmočje: marčna letna inflacija 3,5-odstotna
Februarja je letna stopnja inflacije pri nas sicer znašala 6,4 odstotka, kar je bilo največ v evroobmočju z 3,3-odstotno stopnjo inflacije. Po prvih podatkih evropskega statističnega urada je letna stopnja inflacije v evroobmočju marca nekoliko porasla, in sicer naj bi znašala 3,5 odstotka.

Kako bo v prihodnje?
Kot je v svojem komentarju marčne inflacije dejal direktor Umarja Boštjan Vasle, pričakovanja glede umirjanja rasti cen v v prihodnjih mesecih temeljijo na umirjanju cen surovin na svetovnih trgih, ki jih kažejo trenutna gibanja na borzah, in pričakovani upočasnitvi gospodarske dejavnosti v Sloveniji. Tveganja za hitrejšo rast cen so po njegovih besedah povezana predvsem z nedorečenimi usmeritvami na področju plač in posledično javnih financ v letošnjem letu.

Po mnenju ekonomista Arta Kovačiča pa je inflacija kot eden makroekonomskih kazalcev največja težava Slovenije, ki pa ni nevarna za slovensko gospodarstvo.

Z ministrstva za finance so sporočil, da je bila inflacija v marcu nad pričakovano. Pri tem opažajo, da so se cene hrane sicer umirile, k skupni rasti cen pa so v marcu največ prispevale višje cene obleke in obutve ter naftnih derivatov. "Že nekaj časa opažamo, da inflacija dosega višek v prvem četrtletju. Pričakujemo, da se bo glavni pritisk na cene srednjeročno umiril. Inflacija se bo počasi zmanjševala," so optimistični na ministrstvu.

E. S.

Inflacija vse višja