Dobiček iz poslovanja pred obrestmi, davki in amortizacijo je v Telekomu znašal 210,3 milijona evrov, kar je sedem odstotkov več kot v istem obdobju lani, neto finančni dolg pa se je zmanjšal za 23 odstotkov, na 388 milijonov evrov. Foto: BoBo
Dobiček iz poslovanja pred obrestmi, davki in amortizacijo je v Telekomu znašal 210,3 milijona evrov, kar je sedem odstotkov več kot v istem obdobju lani, neto finančni dolg pa se je zmanjšal za 23 odstotkov, na 388 milijonov evrov. Foto: BoBo

Devetmesečni poslovni rezultati kažejo prve učinke združitev družb Telekoma Slovenije in Mobitela ter predtem tudi Planeta 9 in Najdi, pravijo v upravi in dodajajo, da je bilo združevanje nujno zaradi dolgoročnih tržnih ciljev.

Poslovni prihodki so se v primerjavi z istim lanskim obdobjem znižali za dva odstotka, na 621,4 milijona evrov. Na to se je skupina odzvala s še hitrejšim zniževanjem stroškov poslovanja, ki so bili za šest odstotkov oziroma za 38,8 milijona evrov nižji kot v istem lanskem obdobju. Poudarjajo, da se poslovni prihodki zmanjšujejo pri vseh večjih prvotnih evropskih operaterjih, saj je na trgu huda konkurenca.

Manj denarja za naložbe
Naložbena dejavnost skupine se je v tretjem trimesečju nekoliko okrepila, tako da so v devetih mesecih za naložbe porabili skoraj 50 milijonov evrov, od tega 35 milijonov v matični družbi Telekom Slovenije. Vseeno pa v primerjavi z istim obdobjem lani to pomeni skoraj 30-odstotno zmanjšanje.

Predsednik Telekomove uprave Ivica Kranjčević je pojasnil, da vlagajo premišljeno oziroma toliko, kolikor jim dopušča prosti denarni tok, ter v stvari, ki prinašajo pravi donos. Ker na trgu vidijo tudi nekatere priložnosti, pa razmišljajo o 20-odstotnem zvišanju naložb v prihodnjem letu.

Zmanjšujejo število zaposlenih
Konec septembra je bilo v celotni skupini 4.790 zaposlenih, kar je za štiri odstotke manj kot pred enim letom. Znotraj tega se je število zaposlenih v Telekomu Slovenije zmanjšalo za tri odstotke, na 2.777.

"Rezultati kažejo pravilno usmeritev uprave"
Poročilo je v sredo obravnaval in potrdil tudi nadzorni svet Telekoma Slovenije. Predsednik Tomaž Berginc je poudaril, da so devetmesečni poslovni rezultati spodbudni in potrjujejo pravilnost usmeritev te uprave.

Prepričan pa je, da ima Telekom Slovenije še veliko notranjih rezerv, ki jih lahko izkoristi. "Pri tem mislim zlasti na prenovo poslovnih procesov in nadaljnje ukrepe za zmanjševanje vseh vrst stroškov. Vsekakor se s tem postopoma postavljajo temelji za povečevanje prihodkov in pogumnejši razvoj v prihodnje," je dejal.