Slaba banka bo prodajala številna stanovanja, ki so ostala za propadlimi gradbenimi podjetji. Foto: BoBo
Slaba banka bo prodajala številna stanovanja, ki so ostala za propadlimi gradbenimi podjetji. Foto: BoBo
Slaba banka prodaja stanovanja

Družba za upravljanje terjatev bank namreč ni več samo zastavni upnik za večino nasedlih stanovanjskih gradbenih projektov, temveč stanovanja tudi odkupuje. Kot upnica pa bo najverjetneje dobila še vsa stanovanja, ki jim jih stečajnim upraviteljem ni uspelo prodati.

Grosupeljski GPG je še pred dokončanjem stanovanj pompozno, celo ob baročni glasbi Bacha, napovedoval prodajo nadstandardnih stanovanj nad koprskim zalivom, ki danes, tri leta po stečaju, kažejo precej drugačen standard.

215 stanovanj je nazadnje kot edina dražiteljica za 21 milijonov evrov kupila ali pravilneje zamenjala za svoje terjatve do gradbenega podjetja kar tako imenovana slaba banka.

"Vsekakor moramo najprej stanovanja sanirati. Upam, da ne bo nobenih presenečenj. Mislim, da bo to nekaj mesecev trajalo, ampak gotovo bodo drugo leto stanovanja na trgu," je povedal Boris Tuma iz Družbe za upravljanje terjatev bank.

Prodajati nameravajo vsako stanovanje posebej, ne izključujejo pa tudi ponudbe koprskemu stanovanjskemu skladu.

Cen drastično ne bodo spuščali, od prodaje pričakujejo celo dobiček. Ni pa to edini stanovanjski projekt iz stečaja, ki ga bo prodajal DUTB. Za propadlim Vegradom bo "podedoval" stanovanja, ki jih stečajnemu upravitelju pred časom ni pustil prodati za ceno polovice likvidacijske vrednosti.

"V tem trenutku je še okoli 235 neprodanih stanovanj, stečajni postopek pa bo zaključen na način, da bo premoženje preneseno na ločitvenega upnika, to je v tem primeru DUTB," pravi Bojan Klenovšek, stečajni upravitelj podjetja Vegrad AM.

DUTB tako postaja fond ne le finančnih terjatev domačih bank, temveč tudi fond stvarnega premoženja, prek katerega bo pomembno vplival tudi na trg nepremičnin v državi.

Prodajal ne bo za vsako ceno, tudi pravno ni omejen na zakonske postopke, kot so to stečajni upravitelji, ki z vsako poznejšo dražbo cene stanovanj nižajo. Izklicna cena za 29 neprodanih stanovanj še enega projekta grosupeljskega gradbenega podjetja - cerkniškega naselja Jezero - bo na prihajajoči dražbi že 70 odstotkov likvidacijske vrednosti, kar je približno 700-1.000 evrov za kvadratni meter ali polovica prvotno ocenjene vrednosti.

Viki Twrdy, TV Slovenija

Slaba banka prodaja stanovanja