Poletno Bohinjsko jezero. Foto: Pixabay
Poletno Bohinjsko jezero. Foto: Pixabay

Tako imenovana mrtva sezona na Bledu je bila leto za 25 odstotkov bolje obiskana kot lani. Zelo dobro kaže tudi za poletne mesece. "Rezervacije in najemi do konca septembra so podobni lanskim, pa že lani je bilo izredno dobro. Upada povpraševanja ne zaznavamo niti glede na trenutno aktualno evropsko prvenstvo in poznejše olimpijske igre," je dejal direktor Turizma Bled Blaž Veber.

Sorodna novica V turizmu se spopadajo z največjim pomanjkanjem delavcev doslej

Tudi v Bohinju si obetajo podobno uspešno poletno sezono, kot je bila lanska. Večjega obiska kot lani se veselijo v Kopru, medtem ko druga obalna mesta pričakujejo ponovitev uspešne lanske sezone. Veliko bo seveda odvisno od vremena, ki lahko pokvari odlično skoraj 100-odstotno zasedenost t. i. outdoor nastanitev. Iz Nove Gorice in Vipavske doline že poročajo o skoraj povsem zasedenih nastanitvah na vrhuncu sezone.

Medtem ko se poletna sezona ponekod šele začenja, pa se je turistični vrvež že močno razplamtel v mestih. V Ljubljani so maja našteli za skoraj 30 odstotkov več gostov kot lani, poleti pa pričakujejo 90-odstotno zasedenost namestitvenih kapacitet. V Mariboru stavijo na dober obisk v času okoli trajanja festivala Lent. Prav poletno dogajanje je namreč za tuje goste izjemno pomembno, pojasnjuje direktor mariborskega Zavoda za turizem Jure Struc, saj dobijo občutek, da je Maribor živahno mesto.

Ljubljano in Maribor vse pogosteje obiskujejo Poljaki, medtem ko so v vseh slovenskih destinacijah še vedno na vrhu tujih gostov Nemci, Italijani in Avstrijci. Znova se vračajo tudi Američani.