Izvoz je februarja dosegel 2,03 milijarde evrov. Foto: Reuters
Izvoz je februarja dosegel 2,03 milijarde evrov. Foto: Reuters

Tudi sicer je izvozno-uvozna slika za Slovenijo v prvih dveh mesecih ugodna, ugotavlja statistični urad. Uvoz je februarja resda zrasel za 1,6 odstotka glede na lanski februar. A v prvih dveh mesecih je bila rast izvoza na letni ravni 4,7-odstotna, uvoz pa je bil za 1,7 odstotka nižji. Tudi glede na vrednosti povprečnega mesečnega izvoza in uvoza v prejšnjem letu je bila vrednost izvoza februarja višja za 1,7 odstotka, vrednost uvoza pa nižja za 1,2 odstotka.

Slovensko gospodarstvo je tako v blagovni menjavi s tujino februarja ustvarilo 120-milijonski presežek, pokritost uvoza z izvozom pa je bila 106,3-odstotna. Na presežek sta vplivala večji izvoz v članice EU-ja, predvsem v največje zunanjetrgovinske partnerice (Nemčija, Avstrija, Italija, Hrvaška, Francija), in manjši uvoz iz držav, ki niso članice EU-ja.

Slovenija je februarja skoraj štiri petine celotne blagovne menjave ustvarila s članicami EU-ja. Vanje je izvozila 78,4 odstotka vsega izvoza, na strani uvoza pa je ta delež znašal 80,7 odstotka. V države zunaj EU-ja so slovenska podjetja medtem izvozila za 438,5 milijona evrov blaga, od tam pa uvozila za 368,9 milijona. Izvoz v te države je bil tako za 6,1 odstotka višji kot februarja lani, uvoz pa je bil za 12,2 odstotka nižji kot v enakem mesecu prejšnjega leta.

Izvozna dinamika je tako za zdaj višja od napovedi urada za makroekonomske analize in razvoj, ki za letos po lanski 5,2-odstotni rasti izvoza pričakuje njeno upočasnitev na 3,7 odstotka.