Glavno besedo bosta v novem Agrokorju imeli ruski banki, Sberbank in VTB, kar pomeni, da bosta najverjetneje odločili tudi o usodi Mercatorja. Foto: BoBo
Glavno besedo bosta v novem Agrokorju imeli ruski banki, Sberbank in VTB, kar pomeni, da bosta najverjetneje odločili tudi o usodi Mercatorja. Foto: BoBo

Slovenski upniki so s predlagano poravnavo zadovoljni, čeprav ne bodo v celoti poplačani."Tisti, ki smo podpisali roll-up, kar pomeni, da jih še eno leto financiramo, bomo poplačani v višjem odstotku, 80 odstotkov, tisti, ki tega niso podpisali, pa bodo poplačani malo manj, predvidevam pa, da pod 70 odstotkov ne bo nihče poplačan," je povedal direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec.

Vsi upniki Agrokorja so skupaj sicer prijavili okoli 7,8 milijarde evrov terjatev, izredna uprava koncerna pa jih je priznala za približno 5,5 milijarde evrov.

Bo Mercator doletela nova prodaja?
Glavno besedo bosta v novem Agrokorju imeli ruski banki, Sberbank in VTB, kar pomeni, da bosta najverjetneje odločili tudi o usodi Mercatorja. Tega v okviru koncerna cenijo kot najvrednejše premoženje, zato ga bo najverjetneje kmalu doletel tudi nov prodajni postopek. Kdaj bo Mercator vnovič na prodaj, če bo, je težko reči, pravi gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Minister sicer upa na najboljši razplet te zgodbe, saj ima še vedno precej zadolženi trgovec velik vpliv tudi na slovensko gospodarstvo.

Svojo vlogo bodo morale aktivno še naprej igrati tudi Mercatorjeve banke upnice, opozarja minister: "Kljub napovedanim spremembam v holdinški organizaciji Agrokorja slovenski dobavitelji večjih sprememb v poslovanju s hrvaškim koncernom ne pričakujejo, kar pomeni, da računajo na to, da jim bodo kljub vse močnejši lokalizaciji trga hrane ostala še naprej odprta vrata tudi do hrvaških polic."