Gospodarsko delegacijo Slovenije bo zastopalo 16 pridelovalcev vin ter podjetji Berryshka in Oljarna Kocbek, ki se bodo predstavili v slovenskem paviljonu na kmetijsko-trgovinskem forumu. Foto: Tina Kosec/ Bobo
Gospodarsko delegacijo Slovenije bo zastopalo 16 pridelovalcev vin ter podjetji Berryshka in Oljarna Kocbek, ki se bodo predstavili v slovenskem paviljonu na kmetijsko-trgovinskem forumu. Foto: Tina Kosec/ Bobo

V Rigi se bo z gospodarskim in trgovinskim forumom začelo 5. zasedanje Kitajske in šestnajstih vzhodno- in srednjeevropskih držav na ravni predsednikov vlad, ki se ga udeležuje tudi predsednik kitajske vlade Li Kečjang.

Po poročanju novinarja Radia Slovenija Uroša Lipuščka v Bruslju še vedno niso preveč navdušeni nad sodelovanjem Kitajske in vzhodno- in srednjeevropskih držav. Dolgoročna politika Kitajske je namreč, da bi se s sodelovanjem s to, za evropske razmere periferno skupino držav gospodarsko, tehnološko in kulturno povezala z Evropo.

Slovenija sicer še ne ve, koliko bi se povezala s Kitajsko oziroma koliko njenega kapitala naj bi spustili v državo npr. v infrastrukturne projekte, v pristanišče Koper ...

Podpis pogodbe s Pipistrelom
Premier Cerar bo skupaj s kitajskim premierjem Lijem v Rigi navzoč tudi pri slovesnem podpisu pogodbe med slovenskim podjetjem Pipistrel in kitajskim podjetjem Sino GA Group Co. na področju prenosa tehnologij ter vzpostavitve skupne proizvodnje in prodaje letal.

Predstavitev slovenskih izdelkov na Kitajskem
V Kunmingu v jugozahodni kitajski pokrajini Junan se začenja uradni program obiska slovenske politično-gospodarske delegacije na Kitajskem, ki jo vodi podpredsednik vlade in kmetijski minister Dejan Židan.

Delegacija se bo udeležila 11. kmetijsko-trgovinskega foruma med Kitajsko ter srednje- in vzhodnoevropskimi državami v Kunmingu, kjer se bo Slovenija predstavila s posebnim razstavnim prostorom. Tam bo tudi predstavitev slovenskih živilskih blagovnih znamk, kjer bodo izpostavljeni predvsem slovensko mleko in mlečni izdelki.

Židan bo nato v ponedeljek in torek nadaljeval pogovore v Pekingu, kjer se bo sestal z vodstvom kitajske generalne uprave za nadzor kakovosti, inšpekcijo in karanteno in z vodstvom kitajske državne uprave za gozdove.

V sredo in četrtek bo obisk nadaljeval v Hongkongu, kjer se bo srečal z guvernerjem province Hongkong in prisostvoval odprtju Mednarodnega sejma vin in žganih pijač, enega največjih in najpomembnejših sejmov s področja promocije vina, alkoholnih pijač in živil v Aziji. Slovenija se bo na tem sejmu predstavila prvič in bo imela poseben status države gostje.