Razlog za zamenjavo nadzornikov je imenovanje Gašparja Mišiča na čelo koprske družbe konec avgusta. Foto: Luka Koper
Razlog za zamenjavo nadzornikov je imenovanje Gašparja Mišiča na čelo koprske družbe konec avgusta. Foto: Luka Koper

Novi nadzorniki, predstavniki kapitala, so s skoraj soglasno podporo delničarjev postali Rado Antolovič, Elen Twrdy, Andrej Šercer, Žiga Škerjanc in Alenka Žnidaršič Kranjc. Kot predstavnica občine med nadzorniki ostaja Sabina Mozetič. Slovenska odškodninska družba (Sod), ki je tudi vložila zahtevo za sklic skupščine, je sprva predlagala odpoklic vseh šestih nadzornikov, predstavnikov kapitala, a je bil s koprsko občino sklenjen dogovor, tako da bo Mozetičeva ostala predstavnica lokalne skupnosti v nadzornem svetu.

Izredno skupščino je zahtevala Slovenska odškodninska družba, saj se ne strinjajo z odločitvijo trenutnih članov nadzornega sveta, ki so pred dobrim mesecem za prvega moža podjetja postavili nekdanjega poslanca PS-ja in državnega sekretarja Gašparja Gašparja Mišiča.

Ta je glede imenovanja novih nadzornikov dejal, da je Antolovič "vrhunski strokovnjak", ki je "dodana vrednost v nadzornem svetu Luke Koper in bo zagotovo s svojimi izkušnjami, znanjem prispeval, da bomo dvignili poslovanje in ugled Luke Koper na višjo raven".

O tem, kaj utegne nov nadzorni svet odločiti v povezavi z njegovim mandatom predsednika uprave, pa Gašpar Mišič poudarja, da je treba v vsakem primeru spoštovati mnenje nadzornikov. Dodal je, "da je bilo preveč preplaha, preveč dima okoli mojega imenovanja v Luki Koper in prav je, da se ta situacija nekoliko pomiri, da se pusti, da pokažem, koliko zmorem in kaj znam".
Sprememba statuta
Na skupščini so sprejeli tudi spremembo statuta, po kateri se sklic skupščine po novem hkrati z dnevnim redom in predlogom sklepov objavi na javno dostopnih spletnih straneh družbe, na spletni strani Ajpesa ter v časopisu Delo, ob spoštovanju obveze objave sklica v skladu s predpisi, ki urejajo trg finančnih inštrumentov.

Delničarji so potrdili tudi druge, obširnejše spremembe statuta družbe, ki predvidevajo, da nadzorni svet poda predhodno soglasje k prenosu in obremenitvi nepremičnin družbe; da ima uprava največ tri člane, od katerih je eden delavski direktor; da je za sklepčnost nadzornega sveta pri imenovanju in odpoklicu uprave dovolj navzočnost vsaj polovice nadzornikov, pri čemer mora biti navzoč tudi predsednik nadzornega sveta; in da mora imeti predsednik uprave najmanj univerzitetno izobrazbo ter pet let delovnih izkušenj na vodstvenih položajih v velikih družbah.

Za spremembe je glasovalo kar 99 odstotkov navzočega kapitala. Tako predstavniki malih delničarjev kot tudi tudi predstavnik delavcev v nadzornem svetu Mladen Jovičič so sicer izrazili pomisleke glede posameznih sprememb statuta.
V društvu Mali delničarji Slovenije so tako že napovedali izpodbojno tožbo v povezavi s spremembami statuta, ki nadzornemu svetu podeljuje možnost imenovanja in razrešitve delavskega direktorja. Po besedah predsednika društva Rajka Stankovića delavskega direktorja kot tudi predstavnike delavcev v nadzornem svetu izvoli po zakonu o soupravljanju družb.
Gašparja Mišiča novi statut ne ogroža
Predstavnik Soda Žarko Sajič je bil o razlogih za spremembe statuta redkobeseden, poudaril pa je svoje prepričanje, da bo sodišče morebitno tožbo zavrnilo. Je pa pojasnil, da sprejetje člena, ki določa univerzitetno izobrazbo za predsednika uprave, na položaj Gašparja Mišiča ne bo vplivalo: "On je bil pač imenovan po starih pogojih, ko je veljal star statut," je dodal. Na vprašanje, ali utegne ta element vplivati na podpis pogodbe o zaposlitvi Gašparja Mišiča, pa je dejal, da to v ničemer ne vpliva na pogodbo, da pa se bo o tem vprašanju izrekel nadzorni svet.

Med sprejetimi novostmi statuta je tudi določba, da družbo zastopata skupaj predsednik uprave in eden izmed članov uprave, ki ni delavski direktor oz. v primeru imenovanja prokurista prokurist skupaj s predsednikom uprave. Na vprašanje, ali lahko nastanejo težave, glede na to, da je član uprave Marko Rems že "v odhajanju", je predstavnik Soda dejal, da so takšne situacije mogoče, da pa je stvar nadzornega sveta, da se primerno odzove in zagotovi nemoteno delovanje. Ob tem je dodal, da je skrb odveč, ker gre za kompetenten nadzorni svet. Sicer pa Sajič meni, da bi se morali nadzorniki čim prej zbrati na konstitutivni seji in začeti delo.

Razrešitev ni samoumevna
Imenovanje Gašparja Mišiča je sprožilo ostre odzive, a njegova zamenjava ni več samoumevna. Predsednik uprave Soda je tedaj dejal, da so predstavniki delavcev in lokalnih skupnosti pri tej odločitvi prevladali nad kapitalom, a pozneje je izjavil tudi, da Gašpar Mišič morda ni največja grožnja Luki in da bi se mu lahko dala priložnost.