Foto:
Foto:
Sedež mednarodnega denarnega sklada (IMF).

Ministri skupine G-7, ki jo sestavljajo Kanada, Francija, Nemčija, Italija, Japonska, Velika Britanija in ZDA, so se sestali v Dubaju v okviru redne letne skupščine Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke (WB).

Ameriški finančni minister John Snow in njegov britanski kolega Gordon Brown sta med drugim izrazila razočaranje nad neuspehom nedavnega ministrskega zasedanja Svetovne trgovinske organizacije (WTO) v mehiškem Cancunu. Kot je znano, delegatom 146 držav članic WTO-ja na zasedanju ni uspelo doseči soglasja o vsebini sklepne deklaracije, zasedanje pa se je končalo brez dogovora v okviru novega kroga pogajanj o liberalizaciji svetovne trgovine. Pogajanja v Cancunu so tako že druga propadla pogajanja v okviru WTO-ja v zadnjih štirih letih.

Glavni stebri gospodarstva so ZDA, Evropa in Japonska
Ministri G-7 so pregledali tudi možnosti za oživitev svetovnega gospodarstva, pri čemer je Snow kot pomembna stebra svetovnega gospodarstva poleg ZDA izpostavil Evropo in Japonsko. Vendar pa bosta morali tako Evropa kot Japonska pred tem okrepiti gospodarsko rast. IMF je namreč v zadnjem letnem poročilu o gibanju svetovnega gospodarstva, ki ga je izdal minuli četrtek, napovedal, da bo gospodarska rast v Evropi in na Japonskem šibkejša kot v ZDA, kjer naj bi bila ta 3,9-odstotna.

Američani za prosto oblikovanje tečaja kitajske valute
Beseda je tekla tudi o revalvaciji tečajev nekaterih valut v Aziji, predvsem na Kitajskem. Glavne kitajske trgovinske partnerice Peking namreč že dlje časa pozivajo, naj se nacionalna valuta yuan prosto oblikuje na trgu. Ameriški finančni minister in nekateri drugi so potožili, da je yuan močno podcenjen, zaradi česar je kitajsko blago zaradi nizke vrednosti yuana proti dolarju zelo zanimivo, predvsem ZDA pa zaradi tega beležijo velik zunanjetrgovinski primanjkljaj.

Odobren dogovor o pomoči Argentini
Sicer pa je upravni svet IMF-ja v Dubaju odobril nedavno dosežen dogovor med Argentino in
IMF-ja o triletnem programu gospodarske pomoči Argentini. Ta med drugim predvideva refinanciranje dolga, ki ga mora ta južnoameriška država poravnati različnim upnikom.