Sinidkat delavcev je z lastniki Chryslerja dosegel dogovor, ki je končal stavko delavcev po šestih urah. Foto: EPA
Sinidkat delavcev je z lastniki Chryslerja dosegel dogovor, ki je končal stavko delavcev po šestih urah. Foto: EPA

Sindikat delavcev United Auto Workers (UAW) je z vodstvom tretjega največjega ameriškega proizvajalca avtomobilov dosegel dogovor za naslednja štiri leta. UAW je sporočil, da dogovor, ki ga morajo delavci še potrditi, ščiti njihove plače, pokojnine in ugodnosti zdravstvenega zavarovanja.

Člani sindikata v 19 od 24 Chryslerjevih tovarnah v ZDA so se odločili za stavko, ker so se zbali, da bo Cerberus, nov zasebni lastnik, znižal obstoječe plače in ostale ugodnosti za 49.000 delavcev. Chryslerjevi delavci so med kolektivnimi pogajanji stavkali prvič po letu 1985. Podobna stavka delavcev General Motorsa septembra se je končala, ko so delavci dobili zagotovila o izboljšanju delovnih pogojev. UAW mora doseči dogovor še z Fordom.

Chrysler, ki se utaplja v rdečih številkah, je bil nekoč del DaimlerChryslerja, ki se je preimenoval v Chrysler. Nemška skupina je prodala večino svojega 80,1 odstotnega deleža v Chryslerju Cerberusu za 7,4 milijarde evrov. Da bi izplavali iz rdečih številk, so pri podejetju februarja napovedali reorganizacijske načrte, med drugim tudi odpustitev 13.000 delavcev.