Zaposleni v Gorenju so se spet uprli, tokrat neizplačilu nadur in nizki božičnici. Foto: MMC RTV SLO/Duška Lah
Zaposleni v Gorenju so se spet uprli, tokrat neizplačilu nadur in nizki božičnici. Foto: MMC RTV SLO/Duška Lah
Stavka okoli 1000 delavcev. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Stavka v Gorenju
Upor v Gorenju

Stavko sta povzročila neizplačilo nadur in nizka božičnica v višini 150 evrov. Lanska je znašala 250 evrov. Kot navajajo predstavniki podjetniškega sindikata, že vse leto upravo Gorenja opozarjajo na slabe razmere v podjetju in na nizke plače, vendar jim uprava ni prisluhnila. Poudarili so, da je današnjo stavko sindikat podprl, ni pa bil njen organizator.

Pred delavce je v spremstvu varnostnika stopil predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac. Dejal jim je, da je uprava pripravljena namesto napovedanih 150 evrov neto božičnice izplačati 300 evrov. Delavci so se na to odzvali z žvižgi in vzkliki: "Lopov si! Gotof si!"

Božičnica, nadure, plačna nesorazmerja
Kljub temu so predstavniki sindikata z upravo podpisali sporazum, po katerem mora uprava 300 evrov božičnice izplačati do konca naslednjega tedna. Uprava se je tudi pisno zavezala, da ne bo odpuščala. Po podatkih sindikatov naj bi bilo zaradi napovedane selitve dela proizvodnje v Srbijo namreč ogroženih okoli 350 delovnih mest.

Uprava mora tudi s 1. 1. 2013 začeti izplačevati nadure, poroča dopisnica RTV Slovenija Duška Lah. Po sporazumu bodo tudi začeli urejati plačna nesorazmerja, vprašanje, ki se vleče še od stavke leta 2009.

Do včeraj ni, danes dvojno
Glavni sindikalist Gorenja Ivan Vidovič je dejal, da se počutijo sindikati izigrani, saj se o razmerah v podjetju in višini božičnice z upravo pogajajo že mesec dni. Še včeraj jim je uprava zagotavljala, da denarja za božičnice, višje od 150 evrov, ni, po pritiski delavcev pa jih je celo podvojila.

Kot so dejali v Gorenju, je prva izmena normalno začela delati ob 6. uri zjutraj, sredi dela pa so se nekateri delavci odločili zapustiti svoje delovno mesto in se napotili k vhodu v upravno stavbo Gorenja.

Septembra 2009 je bila v Gorenju spontana stavka zaposlenih, ko so ugotovili nepravilnosti na avgustovskih plačilnih listah. Zaposleni so nato zahtevali povišanje plače na najmanj 600 evrov. Sindikati so se z upravo naposled dogovorili, da se je minimalna plača za polni delovnik povečala na 540 evrov neto.

Stavka v Gorenju
Upor v Gorenju