Adria Airways bo še naprej letela. Foto: BoBo
Adria Airways bo še naprej letela. Foto: BoBo

Sindikat prometnih pilotov Slovenije je pretekli konec tedna z veliko večino potrdil novo kolektivno pogodbo in jo nato v ponedeljek še usklajeval z družbo Adria Airways. Sindikat je vodstvu družbe postavil rok za podpis v torek do 12. ure in po krajšem napetem čakanju so jo tudi podpisali. V nasprotnem primeru bi stavkali med sredo in petkom. Dodaten termin je bil napovedan med 30. septembrom in 2. oktobrom.

"Podpis kolektivne pogodbe pomeni umiritev delovnih razmer v podjetju ter nadaljnjo osredotočenost vodstva na stabilnost poslovanja in izvajanja storitev. Družba Adria Airways bo svoje polete opravila po predvidenem voznem redu," so sporočili iz Adrie Airways.

Podrobnosti pogodbe v družbi in sindikatu za javnost ne pojasnjujejo. V Adrii so pojasnili le, da prinaša "podpisana kolektivna pogodba kontinuiteto v izvedbi dnevnih operacij in je v veljavnosti do konca leta 2023".

Član sindikata Marko Kastelic je ocenil, da so s podpisano kolektivno pogodbo piloti zelo zadovoljni, saj so se z njo pogoji dela zanje znatno izboljšali. Ob tem v sindikatu verjamejo, da bo vodstvo družbe znalo in zmoglo rešiti nastale težave, tudi finančne.

Letalski prevoznik, ki je od leta 2016 v lasti družbe AA International Aviation Holding oz. posredno v pretežni lasti nemškega sklada 4K Investments, ima že nekaj časa finančne težave, prav tako še vedno niso javno objavljeni njihovi lanski poslovni rezultati.

Direktor družbe Holger Kowarsch že aprila povedal, da bo izguba Adrie dosegla dvomestno številko v milijonih evrov. Na izgubo so po njegovih besedah vplivali stroški za odškodnine zaradi zamud in odpovedi poletov, višje cene goriva, težave s kadri ter počasen prevzem in uvedba Saabovih letal tipa 2000, zaradi česar so imeli dodatne stroške s kratkoročnim najemanjem letal od drugih letalskih družb.

Če je poslovodstvo doseglo dogovor s sindikatom pilotov, pa se še vedno pogajajo s kabinskim osebjem. "Pogajanja s kabinskim osebjem potekajo. Zaradi interne narave pogajanj podrobnosti ne moremo razkrivati," so navedli v Adrii Airways.

Sorodna novica Kako bo agencija presodila o licenci Adrie Airways?

Agencija obravnava licenco Adrie Airways

Agencija za civilno letalstvo je medtem prejšnji teden uvedla postopek za ohranitev operativne licence Adrie Airways, odločitev glede licence pa bodo predvidoma sprejeli do konca oktobra.

V Adrii Airways so ob tem poudarili, da izpolnjujejo vse pogoje za doseganje visokih standardov varnosti v zračnem prometu, kar dokazujejo tudi z več certifikati, "med drugim z zelo zahtevnim certifikatom CARA, ki ga poleg Adrie Airways poseduje le še omejeno število letalskih prevoznikov v Evropi".

Revidirano poročilo Adrie Airways za lansko leto, ki še ni bilo javno objavljeno, je po navedbah časopisa Finance razkrilo, da je imela družba že konec prejšnjega leta več kot 10 milijonov evrov negativnega kapitala. Pravila za operativno licenco določajo, da bi moral prevoznik dokazati finančno sposobnost, da lahko pokriva svoje obveznosti.