V Preventu Globalu se zaradi likvidnostnih težav in zmanjševanja obsega naročil pripravljajo na odpuščanje 400 zaposlenih. Foto: MMC RTV SLO
V Preventu Globalu se zaradi likvidnostnih težav in zmanjševanja obsega naročil pripravljajo na odpuščanje 400 zaposlenih. Foto: MMC RTV SLO

Večina zaposlenih je denar že dobila, zato je stavkovni odbor stavko preklical in jo preložil za nedoločen čas, bodo pa še naprej spremljali dogajanje v podjetju. Sindikat bo upravo družbe in inšpektorat za delo tudi obvestil, da odstopa od sklenjenega sporazuma o postopnem dvigu minimalnih plač, ki so ga podpisali aprila letos.

Sporazum je namreč "padel" s tem, ko upravi do 18. v mesecu ni uspelo zagotoviti plače za prejšnji mesec in ker ni do konca junija izplačala regresa za letos, s čimer je sindikat pogojeval sklenitev sporazuma o postopnem dvigu zakonsko višje določene minimalne plače.

NLB blokiral račune družbe
Preventu Globalu 160 zaposlenim plač za maj ni uspelo pravočasno nakazati zato, ker je Nova Ljubljanska banka zaradi neporavnanih kreditnih obveznosti, ki so znašale 791.000 evrov, blokirala račun družbe. Hkrati je razlog za zamudo pri izplačilih plač tudi, da kupec, nemški Prevent DEV, znova ne poravnava plačil za opravljene storitve 160 zaposlenih v Preventu Globalu. Je pa podjetje v ponedeljek z 10-dnevno zamudo zagotovilo majske plače za 1.150 zaposlenih v okviru podjetja Prevent avtomobilski deli.

Sindikat bo zdaj od vodstva družbe zahteval, da do 23. julija predstavi informacije o tem, kako kaže s prihodnjim poslovanjem družbe. Prvi mož Preventa Globala Renato Krajnc je pretekli teden tudi sam presodil, da bi lahko bilo v mesecu dni znano, kako uspešni bodo dogovori z novim strateškim partnerjem.