Stepišnik je odgovornost prevalil na gospodarsko komisijo. Foto: BoBo
Stepišnik je odgovornost prevalil na gospodarsko komisijo. Foto: BoBo
Evro, bankovci
Država verjame, da je Agrorušam vredno pomagati. Foto: EPA

Po pisanju spletnega portala finance.si si je Djurović od podjetja Agroruše lani izposodil milijon evrov, prav tako pa je že vsaj od junija lani del kazenske preiskave nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja, ki je trenutno tudi v treh ločenih sodnih postopkih.
Gospodarski minister Stanko Stepišnik, ki je predlog za dodelitev posojila tudi predstavljal na vladi, je za omenjeni portal dejal, da so ga te informacije presenetile, saj, da o tem ni vedel nič. "Če je to, kar pravite, res, bom ukrepal," je in dodal, da posojilo še ni bilo dano, čeprav ga je vlada potrdila v četrtek.

Čeprav je bilo poslovno ozadje Agroruš v minulih dneh obsežno pokrito v medijih, pa se je Stepišnik v pogovoru s portalom izgovoril na komisijo gospodarskega ministrstva, ki da ji zaupa, čeprav ni znal navesti, kdo sedi v njej.
Ohranitev delovnih mest
Državna pomoč v obliki 800.000 evrov kratkoročnega posojila bo omogočila ohranitev delovnih mest in nadaljevanje proizvodnje, pa je pomoči le komentiral lastnik in direktor podjetja Veselin Djurović.
"Kreditna sredstva so nujni finančni vir za zagotovitev nakupa surovin za proizvodnjo in delno tudi za tekoče financiranje poslovanja. S kompletiranjem obstoječih zalog in nakupom manjkajočih surovin in embalaže bo družbi uspelo realizirati optimistično zastavljene cilje in realizirati podpisane pogodbe z dobavitelji, zlasti z velikimi trgovskimi sistemi doma in v tujini," je Djurović pojasnil, za kaj bodo porabili državni denar.

Podjetje, ki deluje na področju proizvodnje in prodaje gnojil, substratov, sredstev za varstvo rastlin in semen, bo državno pomoč prejelo za šest mesecev, v tem času pa morajo v podjetju pripraviti vlogo za prestrukturiranje.
Posodobitve v preteklih letih, nekaj bodo še zaposlovali
Po besedah Djurovića so v preteklih letih precej že vložili v posodobitev proizvodnje, informacijske in logistične procese in v prenovo celostne podobe vseh izdelkov. Prav tako so prisotni na vseh trgih nekdanje Jugoslavije in na tržišču Evropske unije, povpraševanje po njihovih storitvah pa se povečuje.

Trenutno imajo v podjetju zaposlenih 45 delavcev, glede na sezonsko naravo proizvodnje pa so vsako leto za določen čas dodatno zaposlovali še 30 do 40 delavcev. Djurović pa pravi, da načrtujejo še nekaj zaposlitev strokovnega kadra na področju prodaje.

"V zelo zaostrenih razmerah poslovanja v prisilni poravnavi predvidevamo, da bomo letošnje poslovno leto končali skladno s projekcijami iz načrta finančnega prestrukturiranja," je še dejal Djurović in ob tem dodal, da je družba tudi v času prisilne poravnave izvajala dejavnosti na področju razvoja novih izdelkov.

Zdrava jedra so
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je v postopku obravnave vloge Agroruš za podelitev državne pomoči sicer ugotovilo, da v družbi obstajajo zdrava proizvodna jedra, ki jih je smiselno prestrukturirati in ohraniti. Zato je strokovna medresorska komisija za dodeljevanje državnih pomoči družbam v težavah v začetku oktobra vlogo podjetja potrdila.