Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Sorodna novica Lovljenje ravnovesja med delom in prostim časom

V podjetju Manpower Slovenija so na začetku leta dolgoročno uvedli štiridnevni delovnik. V praksi to pomeni, da imajo delavci v petek prost dan, so polno zaposleni, imajo polno plačo in prispevke ter enako dopusta kot prej. Predstavnica podjetja Ksenja Osolnik našteva prednosti za zaposlene: "Več časa lahko preživijo s svojo družino, počivajo, lahko potujejo. Nekateri pravijo, da se bolje spopadajo s stresom. Zelo praktično je, da lahko ob petkih gredo po opravkih. Dan lahko začnejo z dolgim zajtrkom, športno dejavnostjo. V ponedeljek imajo večjo željo po delu."

Po poročanju STA-ja je opozorila tudi na večjo intenzivnost delovnega tedna, manj je sestankov in druženja. Ob tem morajo zaposleni še vedno kdaj kakšno stvar postoriti tudi na prosti petek, a je to čedalje redkeje. "Zavedamo se, da krajši delovnik trenutno ni primeren za vsako podjetje. Tam, kje je nižja dodana vrednost, kjer so procesi bolj soodvisni, je težje, če želimo doseči enake rezultate," je še poudarila.

Psihologinja Maja Fesel Kamenik iz Beep Instituta opozarja na vse večje obremenitve in posledično duševne težave zaposlenih, kar zahteva spremembo delovnih procesov. Raziskave pa so tudi pokazale, da danes človek v desetih urah naredi to, kar je leta 1950 v 40 urah: "To pomeni, da morda lahko iz tega izhaja, da smo ljudje danes produktivnejši. Torej, mogoče si lahko privoščimo, da manj delamo."

Sorodna novica Ali lahko sindikati, delodajalci in politika dosežejo konsenz glede krajšanja delovnega časa?

V pripravi spremembe zakona

Zakonodaja zdaj štiridnevnega delovnika ne omogoča. Vendar pa na ministrstvu za delo pripravljajo spremembe zakona o delovnih razmerjih in na mizi je tudi ideja o krajšem delovniku, pojasnjuje generalna direktorica direktorata za delovna razmerja Katja Rihar Bajuk: "Glede na to, da gredo predlogi v smeri, da se dopušča možnost, da se delodajalci, ki jim najbrž na podlagi posvetovanj z zaposlenimi to tudi ustreza, ne vidim, da bi lahko predstavljalo velike težave. Dejansko imamo že zdaj možnost 36-urnega delovnika."