Foto:
Foto:

Obrestne mere so se tako znižale za 0,25 odstotne točke, razen za lombardno posojilo, kjer so se znižale za 0,5 odstotne točke na 7,5 odstotka. Svet je pri odločanju upošteval potrebo po ohranjanju realnih obrestnih mer na ravni, ki še zagotavlja ustrezno denarno politiko glede zniževanja inflacije.

S spremembo obrestnih mer za začasni odkup in začasno prodajo deviz sta se spremenili tudi obrestna mera Banke Slovenije za refinanciranje, ki bo po novem znašala pet odstotkov, ter obrestna mera naložb pri Banki Slovenije, ki bo po novem znašala 3,5 odstotka na letni ravni. Obrestne mere za depozit čez noč se bodo znižale s 3,5 na 3,25 odstotka, za 60-dnevne tolarske blagajniške zapise s 6,25 na šest odstotkov, za 270-dnevne tolarske blagajniške zapise s 7,25 na sedem odstotkov, za začasni odkup blagajniških zapisov v tujem denarju s sedem na 6,75 odstotka, za začasni odkup deviz s 3,25 na tri odstotke, za začasno prodajo deviz pa z 1,75 na 1,5 odstotka.

V duhu zniževanja inflacije
Pri odločanju o obsegu sprememb obrestnih mer je svet upošteval potrebo po ohranjanju realnih obrestnih mer na ravni, ki še naprej zagotavlja ustrezno denarno politiko tako glede nadaljnjega zniževanja inflacije kot zagotavljanja nominalne konvergence obrestnih mer v procesu približevanja mehanizmu ERM 2 in evropski gospodarski in denarni uniji.

Zunanje in notranje okoliščine naj bi po mnenju sveta delovale v smeri zniževanja inflacije. ta je oktobra na letni ravni znašala 4,8 odstotka.