Številne delavce naj bi čakalo preusposabljanje. Foto: MMC RTV SLO
Številne delavce naj bi čakalo preusposabljanje. Foto: MMC RTV SLO
Mura
Sod je ponudil pomoč v manjšem delu pri zagotavljanju sredstev za plače. Podlesnik sicer meni, da jim bo uspelo izpolniti obljubo in izplačati septembrske plače. Foto: MMC RTV SLO
Mura: Podlesnik še optimističen

Minister se je s prokuristom Zdenkom Podlesnikom namreč pogovarjal o zakonskih podlagah za pomoč murskosoboškemu velikanu. Kot je pojasnil Svetlik, je pomoč ministrstva Muri mogoča, če bo ta našla ustrezno poslovno rešitev. Ena od rešitev bi bila po njegovih besedah lahko ohranitev dela podjetja, še primernejša pa bi bila zanj odprodaja dela podjetja oziroma ustanovitev nove proizvodne enote.

"V tem primeru lahko ministrstvo vstopa s programom preusposabljanja in izobraževanja zaposlenih, ki bi jih tako pripravili za delo na novi tehnologiji in na novih programih," je pojasnil.

Za pomoč delavcem Mure naj bi sicer obstajalo več mogočih različic. Tako naj bi se za obrat, ki deluje v Ljutomeru, zanimal tuj investitor, delavci pa bi se usposobili za drugačne proizvodne programe in drugačne tehnologije. Preusposabljanje bo po besedah Svetlika potrebno v vsakem primeru, saj bo centralna enota v Murski Soboti reorganizirana.

Tri evre na uro usposabljanja
Svetlik je povedal še, da je o konkretni višini sredstev trenutno težko govoriti, dokler ni znano, za kolikšno število delavcev, ki bi jih vključili v programe, gre. V vsakem primeru pa lahko ministrstvo vstopa z zneskom, ki znaša tri evre na uro usposabljanja delavca v obdobju nekaj mesecev. Gre za sredstva, ki jih ne dobi podjetje, pač pa delavci na svoje osebne račune.

Kot je znano, je svoj načrt za reševanje Mure pripravil tudi prokurist Zdenko Podlesnik, a ga Svetlik ni želel komentirati, saj morajo po njegovih besedah počakati, da bodo novi poslovni sujbekti registrirani in bodo začeli proizvodnjo.

Podlesnik ohranja optimizem
Prokurist Mure Zdenko Podlesnik je pred srečanjem sicer dejal, da še vedno verjame, da bi projekt reševanja družbe, ki ga je predlagala uprava, lahko izpeljali.

Povedal je tudi, da je že večkrat povedal, da bodo najprej izvedli postopke, ki jih zakon nalaga glede matične družbe Mure, potem pa bodo videli, kako se bo to pokazalo na hčerinskih podjetjih. O stečaju še noče govoriti, vsaj dokler ne poskusi vseh drugih možnosti.

Ponedeljkov sestanek v Slovenski odškodninski družbi, na katerem je v vodo padel še en predlog reševanja Mure, saj je vlagatelj ponudil premalo lastnih sredstev, je Podlesnik ocenil pozitivno. Navzoči so mu namreč dali besedo, da bodo v okviru možnosti pomagali, kar se po njegovih besedah nekako že izvaja.

Predlog uprave tako ostaja na mizi in predvideva ohranitev nekaj več kot 1.000 delovnih mest. Podlesnik je dejal, da je bilo maja to 1.700 ljudi, potem pa vsak mesec nekaj sto manj. Tako jih je zdaj okoli 1.100 oziroma 1.000. Proizvodnja bo tekla tudi ta in prihodnji teden, naslednje tedne pa se bo postopoma ustavljala, nato pa jo bodo preselili in nadaljevali v manjšem obsegu. Delavce iz ljutomerskega obrata bodo tako preselili v Mursko Soboto, tečejo pa tudi pogovori o zaposlitvi okoli 150 delavcev. Obstaja tudi možnost, da bi se s prvim januarjem začela druga vrsta proizvodnje. Švicarsko podjetje, ki ima več tisoč zaposlenih in dobre poslovne rezultate, je namreč podalo ponudbo.

Mura: Podlesnik še optimističen