Ministrstvo za delo poudarja, da inšpekcijski organi ugotovijo vse več kršitev pravic delavcev. Foto: BoBo
Ministrstvo za delo poudarja, da inšpekcijski organi ugotovijo vse več kršitev pravic delavcev. Foto: BoBo

Nak sestanku vodij svetniških skupin v občinskem svetu občine Loška dolina v ponedeljek so spregovorili tudi o akciji policistov in uslužbencev Fursa v podjetju Marof Trade. Če se bodo nepravilnosti izkazale za resnične, so obljubili, da bodo storili vse, kar je v njihovi pristojnosti. Hkrati so obsodili ravnanje delodajalcev, kršenje človekovih pravic in nehumano ravnanje z delavci.

"Dogajanje v poslovni enoti Gozdnega gospodarstva Postojna Marof Trade oz. v povezanih podjetjih Floles in Poslovni sistem Veles je nesprejemljivo," pa so poudarili na ministrstvu za delo.

Ministrstvo: Inšpektorski organi so učinkovitejši
Spomnili so, da so v preteklih letih že sprejeli vrsto ukrepov s področja zaščite delavcev, izboljšali pa so tudi delovanje nadzornih organov. Sprejeta sta bila zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno in zakon o inšpekciji dela, ki sta razširila možnost nadzora, so pojasnili.

"S temi ukrepi se je okrepil nadzor na terenu, povečale so se sankcije za kršilce, zagotovila se je podlaga za učinkovitejše delo nadzornih organov. Obenem je ministrstvo sodelovalo tudi pri spremembah gospodarske zakonodaje, ki je prinesla omejitve na področju ustanavljanja gospodarskih družb," se še dodali.

Po njihovem mnenju so vse bolj učinkoviti tudi inšpekcijski organi, saj ugotovijo več kršitev pravic delavcev. V učinkovitem delu nadzornih organov pa vidijo zagotovilo, da se bodo pravice delavcev v prihodnje spoštovale.

Izkoriščanje tujih delavcev v Sloveniji
Izkoriščanje tujih delavcev v Sloveniji