Slovenski delodajalci še naprej brezobzirno izkoriščajo zaposlene iz tujih držav, zgane pa se redkokdo. Foto: BoBo
Slovenski delodajalci še naprej brezobzirno izkoriščajo zaposlene iz tujih držav, zgane pa se redkokdo. Foto: BoBo
Kriminalisti preiskali podjetje zaradi trgovine z ljudmi

Lani smo že večkrat poročali o delodajalcih, ki v Loški dolini izkoriščajo v lesni industriji zaposlene delavce iz več evropskih držav, predvsem iz Bolgarije, Srbije in Kosova. Delodajalcem, povezanim v vrsto podizvajalcev, do zdaj nihče ni prišel do živega, saj so kazni za njihovo početje zgolj simbolične.

Vodje delavce iz drugih držav pogosto zaposlijo na črno, ti pa praviloma ne vedo natančno, za katero podjetje sploh delajo. Številni brez urejenega zavarovanja niso niti prijavljeni na naslovu, kjer prebivajo. Nekaj mesecev delajo na črno, nato morajo državo zapustiti ali pa jih delodajalec preusmeri na delovno mesto na drugem koncu Slovenije.

Delajo po od 10 do 12 ur na dan, vključno s sobotami, nadrejeni jim grozijo z odpovedmi in drugimi ukrepi, jim prepovedujejo odhod domov, znižujejo plače, vendar se nad razmerami ne pritožujejo na glas, na policijo pa pridejo šele, ko ne vidijo več izhoda oziroma ko jih delodajalec odslovi.

Več kot 50 sodelujočih v akciji
Pri dozdajšnjih nadzorih so inšpektorji odkrili številne kršitve glede delovne opreme, obveščanja o poškodbah pri delu, izvajanja zdravstvenih pregledov, neizplačila plače in regresa, nevročitve pogodbe o zaposlitvi, pa glede zaposlovanja na črno, prijav v obvezna socialna zavarovanja, zagotavljanja počitkov in še bi lahko naštevali.

Med drugim po nekaterih pričevanjih pri vodji, ki hkrati delavcem oddaja še sobe, isto posteljo v 24-tih urah drug za drugim uporabljata po dva ali celo trije.

S finančne uprave (Furs) so nato danes po akciji, ki so jo po neuradnih podatkih v podjetju Marof Trade, poslovni enoti Gozdnega gospodarstva Postojna, končali nekaj pred tretjo uro, sporočili, da je v akciji sodelovalo nekaj več kot 50 njihovih uslužbencev, ki so preverjali morebitne kršitve davčne in delovnopravne zakonodaje.

V nočni izmeni je bilo v podjetju okoli 60 delavcev, veliko jih je bilo tujih državljanov, pri nadzoru pa so bili potrjeni sumi kršitev predpisov o obdavčenju in predpisov s področja zaposlovanja in dela na črno. Zaznani pa so bili tudi sumi kaznivih dejanj kršitve temeljnih pravic delavcev in trgovine z ljudmi, so dodali.

Sklepi bodo znani konec prihodnjega tedna, takrat pa se bodo na Fursu tudi odločili o ukrepih, so še dodali.

Poslovni modeli se brez težav nadaljujejo
V Svetovalnici za migrante opozarjajo, da so delavci preveč prestrašeni, da bi o kršitvah govorili na glas, medtem ko se vse to dogaja pred očmi pristojnih že nekaj let, piše STA. "Tamkajšnji policisti po poročanju medijev že od leta 2008 obveščajo inšpektorje za delo o sumih kršitev in ti so leta 2012 ugotovili številne kršitve delovnopravne zakonodaje, napisali globe in prepovedali opravljanje dejavnosti. A to kršilcev očitno ni ustavilo, ker so pač odprli nova podjetja in svoj "poslovni modeli" še nadaljevali," izpostavlja Goran Lukić iz omenjene svetovalnice.

Kriminalisti preiskali podjetje zaradi trgovine z ljudmi