Vedno znova na plan udarijo zgodbe o izkoriščanju delavcev, premakne pa se bore malo. Foto: BoBo
Vedno znova na plan udarijo zgodbe o izkoriščanju delavcev, premakne pa se bore malo. Foto: BoBo
Sumi suženjstva v Loški dolini

Četrtkova nočna racija v poslovni enoti Gozdnega gospodarstva Postojna (GGP) Marof Tradu oziroma v z njo povezanih podjetjih Floles in Poslovni sistem Veles, v njej je ob pomoči policistov sodelovalo več kot 50 uslužbencev davčne uprave, je razkrila številne hude kršitve pri zaposlovanju tujcev. Teh je tam zaposlenih približno 200, tisto noč jih je bilo v izmeni okoli 60, z nekaterimi pa delodajalci po ugotovitvah preiskave ravnajo dobesedno kot s sužnji.

Številni delavci nimajo nikakršnih zavarovanj, plačujejo jim kar na roko, pri nekaterih mesečni znesek ne presega 150 evrov, tako da nimajo dovolj niti za pot domov, številni sploh ne vedo, za koga delajo. Nad vsem tem je bil danes zgrožen tudi Goran Lukić iz Svetovalnice za migrante, sram pa bi nas moralo biti predvsem zato, ker to traja že več kot 15 let. Težava je tudi v tem, da se izkoriščani delavci bojijo in se zato nočejo izpostavljati. Lukić jih poziva, naj se oglasijo pri njih: "Da na osnovi vseh dokumentov pogledamo, kakšne so poti naprej, ampak zagotovo inšpektorat za delo, kazenske ovadbe, tožilstvo in nato naprej sodstvo."

Ugotovljene kršitve z elementi suženjstva pa terjajo tudi od sodnih organov. "Da se morebiti ne bodo potem skrivali za kakšnimi vprašanji naklepa in podobno," je bil odločen Lukić.

Nekje morajo najti konec
Tuji delodajalci, ki z ugašanjem podjetij in odpiranjem novih s svojimi lovkami pri trgovini z ljudmi segajo tudi drugam po Sloveniji in celo v tujino, se spretno skrivajo, saj jih ni v Ajpesu in drugih uradnih dokumentih. V nekaterih lokalnih okoljih jih dobro poznajo. "Ampak mislim, da se mora ta zgodba enkrat presekati in najti konkretna osebna odgovornost - najti vrh te hobotnice in ga tudi ustrezno kazensko preganjati. In na koncu tudi zapreti," je opozoril Lukić.

Župan Loške doline Janez Komidar, ki je za nocoj sklical predstavnike svetniških skupin, državo in pristojne ustanove že dolgo opozarja na nevzdržne razmere, a dodaja, da lokalna skupnost na poslovanje podjetij nima vpliva, prav tako nima nadzora nad prijavami stalnega ali začasnega bivališča. Zato tudi sam ne ve, kdo vse živi v dolini, vsi pa vidijo, da so delavci v hudi stiski. "Lahko rečem, da sami iz naših izkušenj vemo, da je bil zbirni center za odpadne surovine večkrat obiskan. In najbolj obiskana sta bila dva zabojnika - za čevlje in oblačila," je dejal.

Krivdo prevalili na podizvajalce
Direktor Gozdnega gospodarstva Postojna Frenk Kovač pa kljub obljubi ni dal izjave pred mikrofonom. Obljubil je, da bodo vse informacije in odgovore v povezavi z dogodki v Marof Tradu dali na petkovi novinarski konferenci. V pisni izjavi pa so zapisali, da GGP v nobeni svoji enoti ne izkorišča delavcev.

Ti naj bi bili zaposleni v skladu z veljavnimi predpisi, poravnane naj bi imeli tudi vse prispevke. Vnovič so zatrdili, da je preiskava potekala samo zoper delavce, zaposlene v Flolesu in Velesu, ki sicer opravljata storitve za GGP, in samo v tistem delu prostorov, ki jih imata ti dve družbi v najemu.

V njihovo poslovanje pa - tako Kovač - nimajo vpogleda. Inšpekcijske službe ne obveščajo GGP-ja o svojih izsledkih. Na vprašanje, ali bodo kljub ugotovitvam pristojnih služb še naprej sodelovali z omenjenima družbama, pa odgovarja, da bodo prisiljeni ukrepati, če družbi ne bosta odpravili nepravilnosti.

Sumi suženjstva v Loški dolini