"Stopamo na vlak zelenega prehoda s proizvodnjo litij-ionovih celic in diverzificiramo svoje poslovanje iz svinca na to novo, moderno področje," je napovedal direktor. To bo po njegovih besedah prva proizvodnja litij-ionskih celic v Sloveniji. Načrtujejo manjšo tovarno, medtem ko v Evropi trenutno nastaja okoli 40 podobnih, tudi večjih tovarn.

Na Prevaljah bodo proizvodnjo vzpostavili v na novo zgrajeni, a še ne uporabljeni hali, ki so jo kupili od Leka oz. Novartisa. Z Novartisom, ki bo po napovedih v letu 2022 na Prevaljah dokončno ukinil proizvodnjo antibiotikov, pa so se v TAB-u dogovorili, da bodo do konca marca prihodnje leto prevzeli tudi skupno 95 Lekovih delavcev.

Nov obrat bo deloval v okviru podjetja TAB-Haidi, ki so ga ustanovili z azijskim partnerjem.

Mežiška družba, v kateri zdaj izdelujejo startne baterije in industrijske celice, je podjetje TAB-Haidi ustanovila s kitajskim podjetjem Haidi Energy Technology, ki je bilo ustanovljeno leta 2011 in ima okoli 800 zaposlenih v štirih proizvodnih obratih. TAB ima v podjetju TAB-Haidi 74-odstotni delež, kitajski partner pa 26-odstotnega. Foto: MMC RTV SLO
Mežiška družba, v kateri zdaj izdelujejo startne baterije in industrijske celice, je podjetje TAB-Haidi ustanovila s kitajskim podjetjem Haidi Energy Technology, ki je bilo ustanovljeno leta 2011 in ima okoli 800 zaposlenih v štirih proizvodnih obratih. TAB ima v podjetju TAB-Haidi 74-odstotni delež, kitajski partner pa 26-odstotnega. Foto: MMC RTV SLO

Napovedujejo možnost širitve

V prvi fazi bodo zaposlovali okoli 300 delavcev, je pa Auprih že napovedal možnost nadaljnje širitve na Prevaljah, mogoče lokacije širitve pa so tudi v Makedoniji, kjer TAB že ima proizvodnjo baterij iz svinca, ali v Italiji in Španiji.

"S partnerjem želimo ustanoviti eno vodilnih visokotehnoloških podjetij, ki bo usmerjeno v zelene tehnologije, trajnost in bo na evropskem trgu zagotovilo proizvodnjo kakovostnih in stroškovno učinkovitih produktov," poudarjajo. Kitajski partner bo za novo proizvodnjo na Koroškem zagotovil tehnologijo, znanje in razvoj, prispevek TAB-a pa zajema financiranje proizvodnih prostorov in opreme, obratni kapital in vzpostavitev tekočega poslovanja podjetja.

TAB je načrte že predstavil na ministrstvih za gospodarstvo in za delo, kjer so po Auprihovih besedah naleteli na pozitivne odzive. V prihodnjih dneh bodo načrte predstavili Lekovim delavcem, pozneje predvidoma tudi širše lokalni zainteresirani javnosti. Kot je dejal Auprih, od ministrstva za delo pričakujejo predvsem podporo pri birokratskih postopkih in prekvalifikacijah Lekovih zaposlenih, sicer pa projekt po njegovih besedah ne more in ne sme sloneti na državni pomoči, je pa ta dobrodošla.

Opozoril je na dogajanje po Evropi, denimo TAB-ov konkurent v Italiji bo po navedbah Aupriha samo od države dobil 100 milijonov evrov. "Mi po zakonu o spodbujanju naložb lahko pričakujemo dosti nižjo cifro. Kot veste, ta zakon omejuje pomoč na 25 odstotkov od naložbe. Se pravi, če bomo mi investirali v prvem koraku 50 milijonov evrov, lahko pričakujemo največ 10, 11 milijonov evrov pomoči," je dejal Auprih.

Z napovedmi TAB-a so zadovoljni na Občini Prevalje. "Glede na situacijo, ki je bila in ki je zdaj, pozitivno gledamo na razvoj dogodkov na območju Leka in nove proizvodne hale," je dejal župan Matic Tasič. Napovedano zaposlovanje je izjemen plus ne samo za občino Prevalje, ampak tudi za celotno Mežiško dolino in Koroško, je dejal Tasič in poudaril, da hkrati na Prevaljah ostaja tudi Lek kot del Novartisovega globalnega operativnega centra.

TAB bo na Prevaljah odprl tovarno litij-ionskih baterij