Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Tudi na področje baterij se seli nov model prodaje energije. Baterij na industrijskem področju več ne kupujejo, ampak zgolj najamejo energijo, ki jo podjetje potrebuje za obratovanje stroja.

"Ko načrtuješ poslovanje, je bolj pomembno, da točno veš, kakšen je mesečni strošek zagotavljanja energije za viličar. Če najameš baterijo, potem te ne skrbi, če se baterija pokvari, če je kar koli narobe z njo. Naša stvar je, da priskrbimo novo. Kupec samo želi imeti zagotovljeno tisto količino energije. Ravno na tem področju sodelujemo tudi z našimi partnerji iz Severne Amerike, predvsem iz Kanade, kjer so ti poslovni modeli že uveljavljeni. Na te izzive smo pripravljeni. Težava je, da se naši kupci šele seznanjajo s tem," je dejal projektni vodja za litij-ionske baterije in projekt digitalizacije v TAB-u Matej Lorenci.

"Naše baterije so zanimive za zelo širok spekter kupcev, od malih vlagateljev v Sloveniji do velikih energetskih podjetij. Gre predvsem za to, da je mogoče z baterijami aktivno upravljati električno energijo. Na primer zjutraj in zvečer, ko je pravzaprav potreba po energiji največja, lahko z našimi baterijami reguliramo uporabo ali pa rabo energije – bodisi da jo shranjujemo bodisi da jo oddajamo v omrežje. Nekateri investitorji so se ukvarjali tudi z idejo, da bi energijo v baterijah hranili oziroma polnili baterije, ko je elektrika poceni, pa prodajali, ko je elektrika draga," je dodal glavni izvršni direktor za gospodarjenje v TAB-u Roman Burja.

Približno štirideset sodelavcev bodo zaposlili za proizvodnjo litij-ionskih baterij in hranilnikov energije na Prevaljah. S tri milijone evrov vrednim projektom digitalizacije bodo popolnoma spremenili uvajanje sodelavcev v delo.

"Preden bodo dejansko delali v proizvodni liniji, se bodo lahko seznanili s samim proizvodnim procesom in z vsemi pravili, ki tam potekajo. Treba je vedeti, da je to zelo občutljiva tehnologija," je še dejal Matej Lorenci.

Pri razvoju novih tehnologij v okviru digitalizacije TAB-a sodeluje tudi konzorcij koroških podjetij na področju informacijske tehnologije.

"Z obdobjem digitalne transformacije oziroma dostopnostjo oblaka, se je nam manjšim podjetjem omogočilo, da smo praktično vse, kar so včasih lahko samo veliki uporabljali, prišli do res maksimalnega nabora zelo, zelo kakovostnih rešitev in orodij," je pojasnil direktor podjetja Stroka produkt Sandi Marcon.

Eno največjih tveganj za proizvodnjo je trenutno dobava električne energije in njena cena. V TAB-u ocenjujejo, da ukrepi vlade niso ustrezni. Če bo šlo po obstoječem modelu, pravijo, ne bodo konkurenčni.