Stresni delovniki in reševanje banke sta očitno terjala svoj davek pri NLB-jevih zaposlenih. Foto: BoBo
Stresni delovniki in reševanje banke sta očitno terjala svoj davek pri NLB-jevih zaposlenih. Foto: BoBo
V NLB-ju bi meditirali za 13.500 evrov

NLB, v katerega smo davkoplačevalci v zadnjih treh letih zmetali že skoraj 2,2 milijarde evrov, je 30. maja letos sklenil pogodbo za nedoločen čas z družbo Atma center, in sicer za tečaje transcendentalne meditacije, piše spletni portal finance.si. Pogodba je vredna 13.500 evrov na leto.
Atma center vodita Andrej Rus in Darja Kogej, Rus pa je za omenjeni portal povedal, da ga je NLB našel sam in tudi sam določil znesek pogodbe, a da do zdaj ni prišel še nihče iz banke. Sicer pa en tečaj stane kar 400 evrov. Portal ob tem poroča, da je po njihovih izračunih NLB, kot del prestrukturiranja, odpustil že okoli 500 zaposlenih.

Za odgovore je NLB zaprosil tudi MMC, in sicer smo jih vprašali:
- Kaj je cilj pogodbe z Atmo centrom?
- Koliko ljudi iz banke potrebuje tečaje transcendentalne meditacije?
- Glede na to, da je bila vaša banka deležna že na milijarde evrov davkoplačevalskega denarja, se vam zdi, da bodo tisoči evrov za tovrstne tečaje pripomogli k njenemu boljšemu upravljanju, ali gre zgolj za kaprico zaposlenih?
- Bo tako porabljen denar po vaši oceni bolje vplival na rezultate banke, kot, če bi npr. za nekaj mesecev obdržali še kakšnega zaposlenega?
"NLB v okviru varstva pri delu usposablja zaposlene za preventivo in skrb za zdravje, kar vključuje tudi povečanje usposobljenosti za obvladovanje stresa. Za izobraževalne aktivnosti na tem področju banka sodeluje tudi s podjetjem Atma center. Zaenkrat s podjetjem te aktivnosti še nismo pričeli izvajati, pri tem pa poudarjamo, da gre za sodelovanje majhnega obsega. Naj dodamo še, da NLB posveča veliko pozornosti skrbi za zaposlene v okviru Družbene in okoljske politike in je tudi nosilec certifikata Družini prijazno podjetje. Zdravje zaposlenih je pomembna prioriteta in ob enem bistveno prispeva k znižanju absentizma, boljšemu sodelovanju zaposlenih, boljši osredotočenosti na delo in boljšim delovnim rezultatom," so pojasnili na banki.
Velik hit pri finančnikih čez lužo
Sicer pa je s spletne strani Atme centra mogoče razbrati, da je transcendentalna meditacija "prijetna, naravna, preprosta mentalna tehnika". "Je eden od najbolj učinkovitih načinov odstranjevanja posledic stresa ter izjemno učinkovita in raziskana metoda osebnostne rasti."
Na svojem profilu na Facebooku pa imajo objavljen tudi članek, po katerem sodeč transcendentalna meditacija doživlja pravi razcvet med finančniki na Wall Streetu, ki so statistično gledano zaradi stresa trikrat bolj podvrženi depresiji kot splošna populacija. Videti je, da v NLB-ju torej vseeno sledijo zgledom dobrih praks iz tujine, kar se tiče izboljšanja poslovanja in počutja zaposlenih.

V NLB-ju bi meditirali za 13.500 evrov