5G bo omogočil povezljivost več naprav. Foto: Reuters
5G bo omogočil povezljivost več naprav. Foto: Reuters

V nadgrajenem omrežju 4G/5G bodo lahko uporabniki že v tem razvojnem koraku dosegali večje hitrosti prenosa podatkov kot v omrežju LTE/4G, polni potencial tehnologije 5G pa bo na voljo po podelitvi dodatnih spektralnih pasov, so sporočili iz Telekoma Slovenije.

V prvem koraku so doslej nadgradili 150 baznih postaj, s čimer je z omrežjem 4G/5G zagotovljena okoli 25-odstotna pokritost. Do konca leta naj bi pokritost presegla 33 odstotkov. Mobitele, ki podpirajo omrežje 4G/5G, in komercialne pogoje bo Telekom Slovenije predstavil v kratkem, in sicer po tem, ko bodo končane ustrezne nadgradnje programske opreme pri prvih proizvajalcih.

Med glavnimi prednostmi omrežja 5G so poudarili veliko večje hitrosti prenosa podatkov v obeh smereh (od in do uporabnika) in veliko krajši odzivni čas z izjemno nizko zakasnitvijo (latenco) nekaj milisekund.

Medmrežju stvari naproti

Obenem 5G prinaša tudi hkratno učinkovito povezovanje velikega števila naprav (več kot milijon), kar omogoča razvoj pametne industrije, pametnih mest in skupnosti ter prek možnosti rezinjenja omrežja (slicing) uvedbo številnih navideznih namenskih oziroma t. i. kampus omrežij, kar bo gospodarstvu omogočilo nadaljnjo digitalizacijo, so pojasnili.

Telekom Slovenije javno mobilno omrežje pete generacije načrtuje v obliki kampusomrežij, pri katerih se znotraj ene fizične infrastrukture omogočijo virtualna namenska omrežja za različne vertikale, kot so energetika, promet, logistika, industrija, pametna mesta, zdravstvo, zaščita in reševanje ter podobno.

Sorodna novica V koprskem pristanišču bodo testirali 5G-tehnologijo

"5G bo prinesel razvoj novih poslovnih modelov in inovativnih rešitev s področja IKT z visoko dodano vrednostjo ter omogočil nove tehnološke preboje, podprte z umetno inteligenco, napredne multimedijske storitve, virtualno in obogateno resničnost ter nadaljnji razvoj rešitev na področju interneta stvari in digitalizacije celotne družbe," je dejal predsednik uprave Telekoma Tomaž Seljak.

Član uprave, odgovoren za tehnologijo, Matjaž Beričič je dodal, da se je pomen naprednih in zmogljivih omrežij znova pokazal v času epidemije covida-19, ko smo množično prešli na delo in učenje na daljavo. "Količine prometa mobilnega omrežja nenehno rastejo, ob tem pa so prometne kapacitete obstoječih mobilnih omrežij omejene," je dodal.

Nadgrajene bazne postaje delujejo varno

V družbi so poudarili, da tudi pri vzpostavljanju omrežja 5G dosledno upoštevajo vso zakonodajo, ki je v Sloveniji na področju vplivov na okolje med najstrožjimi na svetu. "Meritve morebitnih vplivov na okolje izvajajo neodvisne strokovne institucije, ki so za to pooblaščene s strani agencij za okolje. Meritve nadgrajenih baznih postaj kažejo, da delujejo varno in daleč pod mejnimi vrednostmi," so zagotovili.

Telekom Slovenije kot prvi s tehnologijo 5G