V Telekomu napovedujejo, da bodo imeli zaradi ukrepov Apeka do 20 milijonov prihodkov manj. Foto: MMC RTV SLO
V Telekomu napovedujejo, da bodo imeli zaradi ukrepov Apeka do 20 milijonov prihodkov manj. Foto: MMC RTV SLO
Apek
Apek navedbe Telekoma zavrača in trdi, da bi morali biti ukrepi, glede na mnenje evropske komisije, še ostrejši. Foto: MMC RTV SLO

Apekovi ukrepi se nanašajo na trg dostopa do širokopasovnih storitev in infrastrukture in naj bi prinesli tudi razvezo optične infrastrukture ter drugim ponudnikom omogočili dostop do Telekomove infrastrukture. Apek v ukrepih določa tudi ceno, ki jo sme Telekom zaračunavati za dostop do optičnega omrežja, prav ta cena pa naj bi bila tako nizka, da Telekomu več ne bi dovoljevala naložb v optično omrežje.

Dremelj: Novih naložb ne bo
Leta 2010 tako ne bo nobenih novih naložb v optiko od doma (FTTH), je za STA dejal predsednik uprave Telekoma Slovenije Bojan Dremelj. Regulatorni ukrepi zelo slabijo danes vodilna igralca na telekomunikacijskem trgu v Sloveniji, Mobitel in Telekom Slovenije, je dejal Dremelj, ki se mu marca izteče mandat.

"Cena mora biti primerna"
Telekom zatrjuje, da se konkurence ne boji, ampak jih veseli, če uporabljajo njihovo infrastrukturo, "vendar pa mora biti cena, ki jo je Telekom Slovenije upravičen zaračunati za uporabo te infrastrukture, takšna, da omogoča nadaljnji razvoj."

V Agenciji za pošto in elektronske komunikacije ta mnenja zavračajo in trdijo, da cenovna regulacija omogoča pokritje vseh stroškov izgradnje omrežja, cene, ki jih predlaga agencija, pa vključujejo celo povečano stopnjo donosa na vloženi kapital, ki "Telekomu Slovenije zagotavlja varnost investicij in družbo kvečjemu dodatno stimulira k nadaljnji izgradnji".

Apek: EU meni, da si ukrepi celo premili
Evropska komisija naj bi imela celo določene pomisleke, ali so ukrepi za Telekom Slovenije dovolj ostri, saj družbi poleg povečane stopnje donosa na vloženi kapital omogočajo tudi prehodni moratorij, po katerem jim dve leti povezav do novogradenj ne bo treba ponujati na veleprodajnem trgu. Apek se kljub temu ni odločil za zaostritev ukrepov, so sporočili iz agencije.

Apek tako opozarja, da je trditve Telekoma posebej težko razumeti v luči dejstva, "da je utilizacija Telekomove optike po podatkih agencije nižja od 20 odstotkov, kar bi moralo družbo vzpodbujati k prostovoljnemu ponujanju optičnega omrežja na medoperaterskem trgu," še navajajo v Apeku.