Zagon ostalih blokov elektrarne ni mogoč, saj elektrarna zanje nima okoljevarstvenega dovoljenja. Foto: BoBo
Zagon ostalih blokov elektrarne ni mogoč, saj elektrarna zanje nima okoljevarstvenega dovoljenja. Foto: BoBo
Teš 6 po pol leta nenapovedano ugasnil
Izpad Teš 6 zaradi testiranja

Za skopo informacijo pa se očitno skriva veliko večji dogodek. Po naših informacijah je med obratovanjem zagrabilo turbino, ta se je z lopaticami zaskočila in obstala. Gre za hudo okvaro, ki je prekinila delovanje celotnega šestega bloka elektrarne. Strokovnjaki Alstoma naj bi v Šoštanj prišli šele prihodnji teden, kdaj bodo okvaro odpravili, je za zdaj nemogoče napovedati. Medtem pa so okoliške odjemalce začeli ogrevati s plinom. Dopoldne so blok začasno usposobili in zagnali.

HSE: Ne gre za hudo okvaro
Odzvali so se tudi v Holdingu Slovenske elektrarne (HSE), katerega del je Teš, in potrdili izpad kotla bloka 6, ki se je zgodil v noči na torek. Zanikali so, da je nastala huda okvara turbine, hkrati pa potrdili, da se še občasno pojavljajo motnje hidravlične regulacije odpiranja in zapiranja lopatic ventilatorja za odvod dimnih plinov iz kotla. Stvar se rešuje v sodelovanju z Alstomom v okviru zahtevka za odpravo napak v garancijskem obdobju, so še sporočili.

Do nočnega izpada bloka 6 je prišlo med izvajanjem testov zagotavljanja negativne minutne rezerve na bloku 6. Po ločitvi generatorja od omrežja je moč bloka dosegla želeno vrednost 0 MW, potem pa je prišlo do ugasnitve ognja zaradi delovanja zaščite kotla. Vzrok ugasnitve ognja je bil prenizek pretok pare skozi pregrevalnike kotla, so še pojasnili. Dosedanja analiza je pokazala, da je bil vzrok prenizkega pretoka v nihanju tlaka kot posledica odpiranja in zapiranja visoko tlačne reducirne postaje. Pri poskusu ponovnega zagona bloka je bilo ugotovljeno nedelovanje zagonskega ventila, zato so bili zamujeni pogoji starta bloka brez zunanje oskrbe pare. Zaradi naštetega je bila sprejeta odločitev o zagonu bloka 4, so še sporočili.

Blok 6 je bil zgrajen zato, da bi nadomestil tehnološko zastarele in ekonomsko nerentabilne bloke 1,2,3,4 in 5. Naložba je bila v Resoluciji o nacionalnih razvojnih projektih za obdobje 2007-2023 ocenjena na 602 milijona evrov, končna cena projekta pa je trenutno blizu 1,4 milijarde evrov.

Teš 6 po pol leta nenapovedano ugasnil
Izpad Teš 6 zaradi testiranja