Foto: BoBo
Foto: BoBo

Slovenija postaja vse močnejši svetovni igralec pri razvoju in proizvodnji zdravil, s tem pa prispeva tudi h gradnji strateške avtonomije Evropske unije in krepitvi svetovne konkurenčnosti evropskega gospodarstva. To je eno od sporočil ob obisku evropskega komisarja za notranji trg Thierryja Bretona v Sloveniji.

V četrtek se je srečal z obrambnim ministrom Marjanom Šarcem in si med drugim v Ajdovščini ogledal prostore izdelovalca brezpilotnih letalnikov C-Astral, danes pa je imel na dnevnem redu med drugim pogovore z Golobom in ministrom za gospodarstvo, turizem in šport Matjažem Hanom.

Pozornost je treba nameniti tudi malim in srednje velikim podjetjem

Golob in Breton sta po pojasnilih iz premierjevega kabineta izmenjala poglede glede četrtkove razprave na zasedanju voditeljev držav in vlad članic EU-ja o krepitvi notranjega trga EU-ja, med katero so se voditelji med drugim zavzeli za nov dogovor na področju konkurenčnosti EU-ja in večjo pritegnitev zasebnega kapitala v naložbe za rast.

Komisar in predsednik vlade sta se strinjala, da sta krepitev produktivnosti in konkurenčnosti bistvenega pomena za rast evropskega gospodarstva, pri čemer je ustrezno pozornost treba nameniti tudi malim in srednje velikim podjetjem. Slednje je za Slovenijo kot industrijsko in izrazito izvozno naravnano gospodarstvo, močno vpeto v notranji trg EU-ja, velikega pomena, so zapisali v premierjevem kabinetu.

Obisk namenjen tudi možnosti vključevanja v skupne evropske projekte

Nova industrijska politika EU-ja, ki odgovarja na spremenjene svetovne razmere in izzive zelenega ter digitalnega prehoda, po njihovih navedbah prinaša nove priložnosti tudi za Slovenijo – tako na področju zelene mobilnosti kot vesoljske, obrambne in drugih panog. Bretonov obisk je namenjen tudi preučitvi možnosti vključevanja slovenskih podjetij v skupne evropske projekte, so še navedli v Golobovem kabinetu.

Podobne teme je Breton načel tudi v pogovorih s Hanom. Vsi so sodelovali tudi na slovesnosti ob položitvi temeljnega kamna za nov razvojni center na področju podobnih bioloških zdravil, ki ga bo v Ljubljani zgradil švicarski farmacevtski velikan Sandoz.

Evropski komisar za enotni notranji trg v Ljubljani