Velika Britanija je Todorića izročila Hrvaški novembra 2018. Foto: Reuters
Velika Britanija je Todorića izročila Hrvaški novembra 2018. Foto: Reuters

Slovenska agencija za varstvo konkurence (AVK) je Agrokorju začasno zasegla delnice Mercatorja, da bi zavarovala plačilo globe 53,9 milijona evrov, ki jo je hrvaškemu koncernu naložila, ker ni prijavil koncentracije po prevzemu Costelle leta 2016.

Costello je sicer prevzela Todorićeva švicarska družba Agrokor, in sicer prek družbe Alsafi Partners iz Dubaja, ki je bila lastnica družbe Aredya Global iz Dubaja, ki je imela v lasti Costello.

Todorić je zatrdil, da ga pogodba o prevzemu ni zavezovala k prijavi lastništva. Trdi, da je bila v pogodbi omenjena možnost, da bi posel tudi opustili. Ne ve, zakaj tisti, ki so prevzeli Agrokor, niso prijavili lastnine. Če bi se vedli profesionalno, bi bila položaj danes drugačen, je prepričan.

Todorić je sicer povedal, da je po potrditvi obtožnice proti njemu in še trem osebam domnevnih kaznivih dejanj v Agrokorju, ki jo je zagrebško sodišče potrdilo decembra lani, dobil vpogled v dokumente tožilstva, ki naj bi po njegovih besedah prispevali nove dokaze njemu v korist.

Agrokor. Foto: Reuters
Agrokor. Foto: Reuters

Plenkovića obtožuje zasega lastnine

Hrvaškega premierja Andreja Plenkovića in hrvaško vlado je znova obtožil, da sta mu zasegla zasebno lastnino, ko je z zakonom o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih, poznanem kot lex Agrokor, uvedla izredno upravo v koncernu.

Trdi, da je šlo za nezakonit, sistematičen in organiziran odvzem njegovega zasebnega premoženja, pri katerem so po njegovem prepričanju sodelovali Plenković, nekdanja ministrica za gospodarstvo Martina Dalić, svetovalci iz skupine Borg, ruski veleposlanik na Hrvaškem Anvar Azimov, ruski Sberbank, bonitetna agencija Moody's in Bruselj.

Znova je poudaril, so ga v hrvaški vladi izsiljevali, naj prenese svoj lastniški delež v Agrokorju na banke upnice. Novinarjem je predstavil tudi elektronsko pošto, ki naj bi podkrepila njegove trditve, da je šlo za nezakonit prevzem Agrokorja in da so družbo zatem "oropali".

Proti Todoriću poteka še najmanj ena preiskava zaradi suma kaznivih dejanj v Agrokorju. Od jeseni 2017 preiskujejo okoliščine, v katerih naj bi skupaj s svojima sinovoma in 12 nekdanjimi člani uprave koncerna in zagrebške podružnice revizorske hiše Baker Tilly iz blagajne na zasebne račune nakazal najmanj 130 milijonov evrov.

Todorić se je pred hrvaškim pravosodjem skrival v Londonu, Velika Britanija pa ga je Hrvaški izročila novembra 2018, ko je plačal milijon evrov varščine, da bi se lahko branil s prostosti.