Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

V skladu s spremembami kolektivne pogodbe se bodo najnižje osnovne plače do vključno petega tarifnega razreda dvignile za 36,18 odstotka, v šestem in sedmem tarifnem razredu pa se bodo povečale za 25 odstotkov. Plača prodajalca, ki sodi v četrti tarifni razred, se bo s 1. januarjem s 697,60 evra dvignila na 950 evrov bruto.

Sorodna novica Sindikalisti so dosegli dogovor, stavke v trgovinah ne bo

S 1. decembrom se zvišujejo povračila stroškov za prehrano in prevoz. Prvo bo znašalo 6,15 evra na dan, povračilo stroškov prevoza na delo in z dela pa se bo izplačevalo najmanj v vrednosti 85 odstotkov cene javnega prevoza oziroma 0,17 evra na kilometer v primeru, ko ne obstaja možnost javnega prevoza. Delodajalci bodo lahko regres za letni dopust, ki bo nad zneskom minimalne plače, izplačali v nedenarni obliki, pri čemer bodo, kot so pojasnili v zbornici, dolžni ta del regresa zagotoviti v obliki, s katero je delavcu omogočen nakup širokega nabora izdelkov, ki jih potrebuje za zadovoljevanje vsakodnevnih življenjskih potreb.

Sorodna novica Stavke v trgovinah ne bo, a sindikat z izkupičkom ni zadovoljen

Rožič: Nismo zadovoljni

Kot je v torek za Slovensko tiskovno agencijo povedal generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Ladi Rožič, z izkupičkom pogajanj niso zadovoljni, saj so si želeli, da bi pri prodajalcih in prodajalkah ne bi bilo več doplačila k minimalni plači. Obenem je napovedal tudi začetek novega kroga pogajanj februarja prihodnje leto.

Zbornica: Osnovne plače med najvišjimi v gospodarstvu

Na trgovinski zbornici medtem poudarjajo, da bo višina novih najnižjih osnovnih plač po novem "med dejavnostmi, ki imajo sklenjene kolektivne pogodbe, med najvišjimi v gospodarstvu". Najnižje osnovne plače (primerjava za četrti tarifni razred) bodo na ravni zavarovalništva, pred trgovino pa bo po višini samo še premogovništvo in elektrogospodarstvo (primerjava za četrti in peti tarifni razred), so poudarili v današnjem sporočilu za javnost.

Na podlagi sprejetih sprememb se s 1. januarjem 2023 ukinja dodatek za delo v deljenem delovnem času, veljavnost trenutne kolektivne pogodbe pa se podaljšuje do konca leta 2023. "Glede na to, da so s spremembami sprejete ključne zahteve sindikata, ki se nanašajo na finančni del kolektivne pogodbe dejavnosti, na zbornici vztrajamo, da se mora v vmesnem dvoletnem obdobju veljavnosti obstoječe pogodbe na ravni stroke in v socialnem dialogu pripraviti nova, ki bo podlaga za nadaljnji razvoj slovenske trgovine v prihodnje," so še navedli.

Stavka trgovcev odpovedana

Predstavniki Sindikata delavcev trgovine so konec septembra zbrali 6470 podpisov pod peticijo, s katero so zahtevali višje plače in povračilo stroškov v povezavi z delom, ureditev delovnega časa in boljše delovne pogoje. Kot so tedaj poudarili, plače trgovcev ne omogočajo več dostojnega preživetja, kar je tudi eden izmed razlogov za kadrovsko podhranjenost.

Sindikat je konec septembra zaradi nezadovoljstva v panogi oblikoval več zahtev, ki jih je naslovil na delodajalske organizacije. Zahteval je dvig osnovne plače, ki ne sme biti nižja od zakonsko določene minimalne plače. Prav tako je zahteval povračilo polnih potnih stroškov in regres za letni dopust v znesku najmanj 1500 evrov.