Blagajna. Foto: Reuters
Blagajna. Foto: Reuters

DZ je v četrtek opravil drugo obravnavo predloga novele zakona o trgovini, po kateri bodo trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte. Izjeme bodo manjše trgovine na posebnih območjih in manjše trgovine podjetnikov ali pravnih oseb. Tretjo obravnavo predloga bo opravil na naslednji seji, na katero pa bo treba počakati, saj do septembra državni zbor in delovna telesa praviloma ne bodo zasedali.

Kot so danes sporočili iz sindikata, podaljšanje ni bilo v njihovem interesu, temveč so ga izsilili interesi kapitala. "S tem so izigrali voljo delavcev v trgovinah in si kupili dodaten čas pri lobiranju za poslanske glasove, ki bi lahko ustavilo uresničitev volje ljudstva. Referendum so interesi kapitala izigrali že leta 2003, s čimer je ljudstvo izgubilo svojo moč izražanja neposredne demokracije in vse kaže, da se zgodovina ponavlja," so zapisali.

Sorodna novica DZ: Poslanci bodo nedeljsko zapiranje trgovin obravnavali še tretjič na naslednji seji

Očitajo, da želi kapital s podporo določenih odločevalcev prek predlaganega dopolnila še dodatno prekarizirati in poslabšati delovne pogoje v trgovini ter namesto redno zaposlenih omogočiti dodatno zaposlovanje študentov in upokojencev.

"Upokojene delavke in delavci v trgovini, katerih mizerne pokojnine ne bodo nikoli omogočale preživetja, se bodo vrnili na svoja nekdanja delovna mesta s ciljem zagotavljanja lastnega preživetja. Trenutni sistem plačila, ki je celo nižji od minimalne plače – delodajalci zakonske obligacije dosegajo le z doplačili do minimalne plače – zaposlenim namreč ne omogoča ustvarjanja varne prihodnosti in mirne starosti," so opozorili.

Napovedali so, da bodo kljub vsemu vztrajali do konca, pri čemer bodo po potrebi tudi stavkali.

Dopolnilo SMC-ja, ki ga je DZ sprejel na četrtkovi seji, ob nedeljah omogoča poslovanje tistih do 200 kvadratnih metrov velikih prodajaln samostojnih podjetnikov ali pravnih oseb, v katerih bodo v teh dneh delali podjetniki ali zastopniki pravnih oseb oz. prokuristi sami, lahko pa jim bodo pomagali tudi dijaki in študentje ter osebe, ki lahko opravljajo začasno ali občasno delo.

Počivalšek ni želel govoriti o velikih trgovinskih sistemih, ampak je izpostavil manjše trgovce, po večini družinska podjetja, ki da imajo v veliki večini zgledne, socialno prijazne poslovne modele in zdravo, organsko rast. Foto: BoBo
Počivalšek ni želel govoriti o velikih trgovinskih sistemih, ampak je izpostavil manjše trgovce, po večini družinska podjetja, ki da imajo v veliki večini zgledne, socialno prijazne poslovne modele in zdravo, organsko rast. Foto: BoBo

Počivalšek pozval sindikate in delodajalce k dogovoru

Predsednik SMC-ja in gospodarski minister Zdravko Počivalšek sicer meni, da bi morali glede vprašanja zaprtja trgovin ob nedeljah sindikati znižati pričakovanja glede javnomnenjskih koristi svojega boja, delodajalci pa se odreči delu prihodkov – ter sesti za skupno mizo.

"Nikomur ne odrekamo pravice do počitka, a v duhu razumevanja gospodarskega okolja, trenutne gospodarske klime in poznavanja prihodnjih gospodarskih trendov ne morem pritrditi populističnemu prikazovanju le ene plati medalje," je zapisal v današnji objavi na omrežju Facebook.

Morebitna odločitev poslank in poslancev o zaprtju bo marsikateremu trgovcu zvezala roke za to, da bi lahko v zaostrenih gospodarskih razmerah deloval vzdržno in uspešno, je dodal minister. "Delo ob nedeljah je za vsakogar naporno, to sam zelo dobro razumem. Težko pa razumem to, da razmišljamo, da bi že tako zahtevne gospodarske okoliščine otežili z omejitvami, ki niso potrebne," je bil kritičen do predlagane novele.

Trgovine za zdaj ostajajo zaprte

Ne glede na zadnje dogajanje in vsa izražena stališča pa za zdaj v skladu z vladnim odlokom o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v državi, sprejetim v času razglašene epidemije covida-19, ob nedeljah ostajajo zaprte vse prodajalne z izjemo bencinskih servisov in lekarn.

Kot so zapisali na gospodarskem ministrstvu, ostaja odlok v veljavi do njegovega preklica oz. do preklica posameznih določb. "Ko bo vlada presodila, da ne obstajajo več razmere za njegovo veljavo, bo odlok oz. njegovo posamezno določbo odpravila," so dodali.