Nedavne poplave v slovenski Istri. Foto: BoBo/Tomaž Primožič
Nedavne poplave v slovenski Istri. Foto: BoBo/Tomaž Primožič
Sorodna novica V veljavo je stopil interventni zakon z ukrepi za pomoč po uničujoči ujmi

Nedavne poplave in plazovi so prizadeli tudi turistično industrijo. Kot je pojasnila generalna direktorica direktorata za turizem Dubravka Kalin, so ukrepi iz interventnega zakona namenjeni tudi turističnemu gospodarstvu."Mi smo se tega lotili celostno. Nismo reševali samo turizma, ampak celotno gospodarstvo, in turizem je gospodarstvo. Mislim, da kar nekaj teh ukrepov bodo lahko turistični ponudniki uspešno izkoristili."

Predstavniki turističnih združenj so z ukrepi zadovoljni, je pa predsednik Turistično-gostinske zbornice Fedja Pobegajlo opozoril na nujnost ureditve položaja oskrbnikov planinskih koč, pa tudi na to: "Upam, da bodo finančno-likvidnostni ukrepi takšni, da bodo postopki hitri in enostavni."

Sorodna novica Ministrstvo bo s 57 milijoni evrov podprlo 58 projektov novogradenj in prenov turističnih obratov

Nedavne ujme so tudi priložnost za prevetritev obstoječih preventivnih varnostnih protokolov. Kot pojasnjuje predsednik združenja hotelirjev Slovenije Gregor Jamnik, so dober primer mednarodne hotelske verige. "Ne glede na to, v kateri državi na tem svetu, ki recimo nima teh varnostnih protokolov, se ta veriga nahaja, mora hotel, ki je v tej verigi, izpolnjevati najstrožje varnostne ukrepe za zaščito življenja, za zaščito hotelskih gostov. To je preventiva, ki bi si jo želeli prenesti iz hotelskih zidov v celoten slovenski turizem, zato, da v prihodnosti ne bo prihajalo do žrtev zaradi naravnih nesreč."

Slovenija je namreč na seznamu najvarnejših držav, je dodala Dubravka Kalin. Zato je prevetritev protokolov pomembna. Pomembno pa je tudi načrtovanje gradenj za turistične namene. "Tudi v našo zavest si bomo morali počasi zapisati, da bo treba razviti samozaščitno obnašanje. Kar pomeni predvideti, da se to lahko zgodi. Ravno v primeru poplav bo treba bolj previdno izbirati lokacije."

Pri tem pa bo nujno nadaljevanje dobrega sodelovanja institucij in celotnega turističnega sektorja, pa tudi predstavnikov civilne zaščite.