Knuplež je mesto predsednika uprave Merkurja zasedel junija letos. Foto: MMC RTV SLO
Knuplež je mesto predsednika uprave Merkurja zasedel junija letos. Foto: MMC RTV SLO
Merkur
Knuplež je z vodenjem Merkurja prevzel sanacije podjetja, ki je bilo zaradi po njegovih besedah organizacijske neustreznosti, splošne krize, izčrpavanja preko menedžerskega odkupa in spremenjenih okoliščin na trgu, v hudih finančnih težavah. Foto: MMC RTV SLO

Iz podjetja so sporočili, da njegovo krepko telo ni zmoglo obvarovati srca pred napori največjega izziva, to je rešiti Merkur. "Bojan Knuplež je bil v Merkurju tri mesece. Dovolj, da nas je navdihnil s svojo odločnostjo, neomajno voljo in trmo za doseganje zastavljenih ciljev. Naučil nas je dovolj, da bomo znali iti po njegovi poti," so še zapisali.

Za zdaj štiričlanska uprava ohranja polna poblastila in nadaljuje zastavljene naloge. Nadaljnje dejavnosti po nenadni smrti Knupleža še usklajujejo. Kdaj se bo zaradi imenovanja njegovega naslednika sestal nadzorni svet, še ni znano.

Nadzorni svet se bo najverjetneje sestal v ponedeljek, o novem predsedniku uprave najbrž še ne bodo odločali
Predsednik nadzornega sveta Merkurja Matevž Slapničar je v imenu nadzornega sveta poslal ločeno sporočilo za javnost, v katerem je zapisal, da so nadzorniki pretreseni nad novico o smrti predsednika uprave in obenem izrekajo sožalje njegovim bližnjim. Dodal je, da je stanje v Merkurju žal takšno, da je kljub žalostnemu dogodku treba dejavno in hitro nadaljevati po poti reševanja zapletene finančne situacije, ki jo je prav Knuplež ključno pomagal reševati. Poslovanje družbe bo teklo naprej, nadzorni svet pa se bo najverjetneje sešel že v ponedeljek, a bo za odločitev o imenovanju novega predsednika uprave takrat najverjetneje še prezgodaj, je dodal.

Zaposleni so ob tragični smrti predsednika uprave šokirani. "Mogoče je imel za katerega od zaposlenih preostre poteze. To velja zlasti za nekatere vodilne, medtem ko se delavcev s svojimi potezami še ni toliko dotaknil, saj je bil program presežnih delavcev zaenkrat pripravljen le v Mersteelu," je dejala predsednica Merkurjevega sindikata Mateja Tavčar. Ob tem je izrazila upanje, da bodo po preboju v pogovoru z bankami obstoječi člani uprave uspeli zagotovili prva sredstva, ki so pomembna, da bo reševanje podjetja lahko steklo.

Knuplež v skupino Merkur vstopil kot rešitelj Bofexa
Knuplež je mesto predsednika uprave Merkurja zasedel s 1. julija letos. Predtem je bil direktor divizije Big Banga. V Merkurjevi hčerinski družbi Bofex je začel delati leta 2004 in jo uspešno saniral. Med vodenjem Merkurja je ostal tudi na čelu divizije Big Banga.

Knuplež je z vodenjem Merkurja prevzel sanacije podjetja, ki je bilo zaradi po njegovih besedah organizacijske neustreznosti, splošne krize, izčrpavanja preko menedžerskega odkupa in spremenjenih okoliščin na trgu v hudih finančnih težavah.

Svojo poklicno pot je univerzitetni diplomirani inženir strojništva kot pripravnik začel v majhnem podjetju v Lenartu, kjer je pozneje zasedel direktorski stolček. Nadaljeval je v manjši trgovski družbi v Mariboru, preizkusil se je tudi v nemškem podjetju, nato pa postal svetovalec za Sony Adriatic.