Tudi v Sloveniji so posojilojemalci v švicarskih frankih zahtevali, naj
Tudi v Sloveniji so posojilojemalci v švicarskih frankih zahtevali, naj "država ukrepa, ker so jih banke prevarale". Foto: BoBo
Banka Unicredit toži Hrvaško

Banke so pri tem utrpele za približno milijardo evrov izgub. UniCredit, lastnica Zagrebačke banke, največje na Hrvaškem, je zdaj pred mednarodnim sodiščem za investicije v Washingtonu vložila tožbo proti hrvaški državi, kar je potrdil tudi hrvaški minister za zunanje zadeve Miro Kovać.

Kovać: Populistična poteza leve vlade
Zakon, ki je nalagal bankam konverzijo posojil iz švicarskih frankov v evre, je lani hrvaška levosredinska vlada sprejela tik pred parlamentarnimi volitvami, ki jih je nato izgubila. Kovać je dejal, da je bila ta poteza takratne hrvaške vlade nepremišljena in populistična. "Poskusili bomo najti rešitev, ki ne bo bremenila našega proračuna, hkrati pa bo zavarovala posojilojemalce," je obljubil Kovać.

Posojila v švicarskih frankih so postala "problem" za posojilojemalce na začetku leta 2015, ko je švicarski frank po odpravi omejitve tečaja od švicarske centralne banke pridobil vrednost nasproti evru, kar je seveda pomenilo podražitev odplačevanja posojil.

Evropska komisija: Zakon čezmerno prizadel banke
Več kot 90 odstotkov bank na Hrvaškem je v lasti večjih bančnih skupin iz Evropske unije. Nekatere so že pozvale hrvaško ustavno sodišče, naj presodi, ali je prisilna konverzija v skladu z ustavo, pri tem pa nakazale, da bodo pravico iskale tudi na mednarodnih sodiščih. Tudi Evropska komisija je julija pozvala hrvaško vlado, naj spremeni zakon, saj je nesorazmerno prizadel tamkajšnje banke. Poleg tega je bil sprejet tudi retroaktivno, to je za nazaj.

Banka Unicredit toži Hrvaško