Z oktobrom se je začelo zadnje tromesečje. Da bo letošnje leto obupno, so se borzniki že sprijaznili, zdaj lahko le upajo, da ne bo novih padcev in se bo vrnilo vsaj nekaj zaupanja. Foto: MMC RTV SLO
Z oktobrom se je začelo zadnje tromesečje. Da bo letošnje leto obupno, so se borzniki že sprijaznili, zdaj lahko le upajo, da ne bo novih padcev in se bo vrnilo vsaj nekaj zaupanja. Foto: MMC RTV SLO
Dow Jones je v ponedeljek padel za 778 točk, v torek pa nadoknadil lep del izgubljenega. Foto: EPA

Oktober se je začel spodbudno. Delnice so sledile okrevanju na tujem, kjer glede 700 milijard dolarjev vrednega načrta za rešitev krize še niso vrgli puške v koruzo. Krkine delnice (tudi tokrat daleč najprometnejše) so se ob 1,3 milijona evrih prometa podražile za 2,5 odstotka in dnevni vrh dosegle pri 77,45 evra. Podobna rast je uspela tudi Gorenju, Telekomu (tečaj je spet nad 200 evri), Petrolu in Zavarovalnici Triglav.

Pivo ni teknilo
Večjo rast indeksa SBI20 (pridobil je 1,4 odstotka) so preprečile delnice Mercatorja, Save in zlasti Pivovarne Laško, ki so dan začele pri vsega 57 evrih, kar je najmanj po lanskem aprilu. Spomnimo, da je slovenski borzni indeks (6.275 točk) v torek zaradi panike na razvitih trgih, ki jo je sprožila odločitev ameriškega kongresa, da zavrne sveženj pomoči, padel za dobre štiri odstotke, s čimer je v septembru, ki je bil najslabši mesec v novejši zgodovini naše borze, izgubo povečal na 16 odstotkov.

Tečaji najprometnejših delnic:
KRKA 2,51 % 76,27 EUR
TELEKOM 2,42 % 203,22
PETROL 2,63 % 437,00
LUKA KOPER 1,89 % 44,19
GORENJE 2,65 % 25,56
AERODROM 0,69 % 61,46
MERCATOR -1,08 % 201,81
SAVA -0,86 % 316,68
ZAV. TRIGLAV 2,44 % 37,40

Tretji največji točkovni porast Dow Jonesa
Dan po najhujšem udarcu v zadnjih 21 letih se je newyorški indeks Dow Jones (10.850 točk) veličastno pobral in pridobil 4,7 odstotka. Vlagatelji stavijo, da bo uradni Washington naposled le sprejel vsaj del Bushevega načrta za rešitev krize. Sveženj, vreden 700 milijard dolarjev, bo danes obravnaval senat. Pomagala je tudi novica, da je zaupanje ameriških potrošnikov septembra presenetljivo poraslo. Kjub odličnemu torku (le dvakrat v zgodovini je Dow pridobil več točk) je bil september črn mesec, saj je Dow Jones izgubil šest odstotkov.

Irska vlada dala garancijo
Še bolj, za enajst odstotkov, se je prejšnji mesec znižala vrednost vseevropskega delniškega indeksa FTSEurofirst 300. Torkovo trgovanje je (po slabem začetku) prineslo 1,6-odstotno rast, pri čemer so bile v ospredju bančne delnice. Irish Bank je poskočila kar za 72 odstotkov, potem ko je irska vlada dala dveletno garancijo za vse njene depozite. Ob tem dodajmo, da bodo sprejeti nova bančna merila, ki bodo finančnim ustanovam onemogočala, da bi se preveč izpostavile tveganim posojilom.

Libor na dolar rekordno visoko
Posojilojemalci so v zadnjem času upravičeno zaskrbljeni. Z oktobrom so se obrestne mere spet zvišale. V torek je libor (obrestna mera, po kateri si poslovne banke čez noč posojajo denar) na dolar dosegel 6,8 odstotka, kar je celo rekordno visoka vrednost. Banke so skrajno nezaupljive in denar nerade posojajo. V teh strašnih časih je namreč prav mogoče, da bo že naslednji dan banka, pri kateri imaš več milijonov depozitov, razglasila stečaj.

T. O.