Miro Cerar in Zdravko Počivalšek sta obiskala hoško občino. Foto: Nebojša Tejić/STA
Miro Cerar in Zdravko Počivalšek sta obiskala hoško občino. Foto: Nebojša Tejić/STA
Magna Steyr
Gradnja obrata v Sloveniji se bo po načrtih začela v drugem četrtletju letos, ko bodo v graški podružnici, Magni Steyr, začeli sestavljati BMW serije 5 in vozilo za Jaguar Land Rover. Foto: EPA
Magna bo ustvarila 400 delovnih mest
Kakšni so načrti Magne v Hočah?

Predsednik vlade Miro Cerar in gospodarski minister Zdravko Počivalšek sta po krajšem sestanku na občini Hoče - Slivnica tudi uradno potrdila informacije o tem, da kanadsko-avstrijski avtomobilski gigant Magna International oziroma njena graška družba Magna Steyr del proizvodnje seli na območje bodoče proizvodne cone Hoče - Slivnica.

"Vsaka investicija pomeni novo življenje"
Premier je po srečanju povedal, da si je vlada za to tujo investicijo "izredno prizadevala, saj je ocenila, da gre za pomembno strateško naložbo za to področje Slovenije". Cerar je ob tem opozoril, da "vsaka nova investicija pomeni novo življenje, nova delovna mesta in dodaten zagon za Slovenijo. Posebej so tovrstne nove investicije ključne na področjih z visoko brezposelnostjo".

Visoka stopnja sodelovanja
"Posebej me veseli, da smo dosegli visoko raven sodelovanja med različnimi akterji. Prav to je tisto, kar Slovenija potrebuje in si želim še v večji meri videti tukaj med nami. Sodelovala ni le vlada, minister in njegova ekipa, pač pa tudi župan in poslanci, ne nazadnje pa nam je pomagala tudi naša veleposlanica v Nemčiji Marta Kos in še nekateri. Skupaj smo delali za skupen cilj in uspelo nam je prepričati investitorja, da pride v Slovenijo," je še sklenil Cerar.

Gradnja obrata v Sloveniji se bo po načrtih začela v drugem četrtletju letos, ko bodo v graški podružnici, Magni Steyr, začeli sestavljati BMW serije 5 in vozilo za Jaguar Land Rover, je poročal kanadski spletni portal The Globe and Mail.

Za zdaj 400 delovnih mest, pozneje morda do skupno 3000
Premier je sicer potrdil, da za zdaj govorijo samo o ličarskem obratu, ki pa naj bi bil prvi korak v okviru širšega projekta. Če bo ta prvi korak dobro izpeljan, potem obstaja zelo realno upanje za širitev sodelovanja s tem avtomobilskim velikanom, je še dodal. Gospodarski minister pa je ob tem pojasnil še: "V drugi fazi naj bi projekt nadgradili s 1350, v tretji pa s še dodatnimi 1300 zaposlenimi, kar bi skupaj pomenilo okoli 3000 novih delovnih mest. Ob tem je treba upoštevati tudi to, da se na vsako delovno mesto v neposredni proizvodnji vežejo vsaj še trije do štirje ljudje, ki bodo del dobaviteljske verige."

Obrat bo stal v občini Hoče - Slivnica. Slovenska vlada je presodila, da gre za strateško naložbo in lani je DZ na njen predlog sprejel poseben zakon o zagotavljanju pogojev za izvedbo te naložbe. Zakon med drugim omogoča tudi razlastitev lastnikov kmetijskih zemljišč na območju, kjer je gradnja obrata predvidena. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je sicer izrazil upanje, da se jim bo z vsemi lastniki uspelo dogovoriti in da razlastitve ne bodo potrebne.

Med prednostmi lokacije v Sloveniji je bližina avstrijskega Gradca, kjer ima Magna Steyr tovarno in inženirski center, predvidena lokacija je infrastrukturno dobro opremljena, saj so v bližini avtocesta, železniška proga in letališče. Obrat pa bi žal stal na najboljših kmetijskih zemljiščih.

Premajhno povpraševanje za novo tovarno
Magna Steyr bo, kot omenjeno, za prihodnje leto za Jaguar začela sestavljati vozilo na baterijski pogon, s še dvema avtomobilskima proizvajalcema je v pogovorih za sestavljanje dveh drugih modelov. Katera sta ta dva proizvajalca, po poročanju portala v družbi niso razkrili. "Večina novopridobljenih poslov je v Evropi," je na investicijski konferenci povedal Walker in dodal, da pa povpraševanje še ni tolikšno, da bi zgradili celotno novo tovarno za sestavljanje vozil.

"Gre za vprašanje kure in jajca," je dejal Walker. "Če bi tu (v Evropi) imeli prilagodljivo tovarno za sestavljanje vozil, bi dobivali nov posel, a ne želimo porabiti kapitala, dokler ne bomo imeli dovolj kritične mase."

Magna naj bi glede na predstavljeni načrt letos na področju sestavljanja vozil ustvarila med 2,7 in tremi milijardami ameriških dolarjev prihodka, ta pa naj bi do leta 2019 narasel na od 6,6 do 7,1 milijarde dolarjev. Celotni prihodki naj bi letos znašali med 36 in 37,7 milijarde dolarjev, do leta 2019 pa naj bi se zvišali na 43,5 do 46,2 milijarde dolarjev.

Magna bo ustvarila 400 delovnih mest
Kakšni so načrti Magne v Hočah?