Predlog zakona prinaša krajše roke za pridobivanje zemljišč, ima pa tudi ustrezne varovalke - npr. če investicije ne bo v petih letih, omogoča vrnitev zemljišč v kmetijsko rabo. Foto: BoBo
Predlog zakona prinaša krajše roke za pridobivanje zemljišč, ima pa tudi ustrezne varovalke - npr. če investicije ne bo v petih letih, omogoča vrnitev zemljišč v kmetijsko rabo. Foto: BoBo
false
Po zdajšnji zakonodaji je uporaba telesne sile in plinskega razpršilca omejena na primer, ko občinski redar drugače ne more od sebe ali koga drugega odvrniti istočasnega protipravnega napada. Novela pooblastil ne spreminja, spreminja pa pogoje za uporabo telesne sile in plinskega razpršilca. Foto: BoBo
Zemljišča za Magno razburjajo

DZ je z 58 glasovi za in tremi proti potrdil zakon o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške investicije na razvojnem območju v občini Hoče - Slivnica, ki bo skrajšal roke za pridobivanje zemljišč, na katerih se pričakuje investicija avtomobilskega dobavitelja Magna Steyr.

Kot je v uvodu pojasnil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, je predlagani zakon potreben zaradi pridobivanja nepremičnin za izvedbo strateške naložbe na razvojnem območju, ki je za Slovenijo in regionalni razvoj mesta Maribor in okolice izjemnega pomena.

"Govorimo o strateški investiciji, ki bo ustvarila najmanj 1.000 delovnih mest na problemskem območju z visoko brezposelnostjo, njena velikost v višini najmanj 100 milijonov evrov pa bo prinesla številne pozitivne učinke na druge panoge in gospodarske subjekte," je poudaril in dodal, da bodo pozitivni učinki vidni tudi na socialnem področju, pokojninski blagajni in državnem proračunu.

Minister je ob tem izpostavil, da nas s privabljanjem investicij prehitevajo naše konkurenčne države.

Zakon vzpostavlja nov razlastitveni sistem
Predlog zakona po Počivalškovih pojasnilih prinaša več ključnih rešitev. Zagotavlja pogoje za vzpostavitev razvojnega območja v občini Hoče - Slivnica, ki je območje proizvodne cone in je zaradi pozitivnih učinkov v javnem interesu, in opredeljuje strateško investicijo.

Poleg tega se vzpostavlja nov razlastitveni namen - napore bodo po ministrovih besedah sicer vložili v to, da se v praksi to ne bo zgodilo, prepričan je, da bodo z vsemi lastniki dosegli dogovor za nakup zemljišč. Predlog zakona prinaša krajše roke za pridobivanje zemljišč, ima pa tudi ustrezne varovalke - npr. če investicije ne bo v petih letih, omogoča vrnitev zemljišč v kmetijsko rabo, je še navedel Počivalšek.

Svarila pred izgubo prvovrstnih zemljišč
Poslanci so bili večinoma naklonjeni predlagani zakonski rešitvi, so pa opozarjali na možnost razlaščanja in 'žrtvovanje' najboljših kmetijskih zemljišč. Da zakonske rešitve ne bodo podprli, so napovedali le v poslanskih skupinah ZL-ja in NSi-ja.

Pred izgubo prvovrstnih kmetijskih zemljišč je danes znova posvarila tudi Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS).

Kmetijska zemljišča, na katerih se pričakuje investicija avtomobilskega dobavitelja Magna Steyr, dosegajo boniteto od 47 do 67 točk in takšnih je v Sloveniji le 21 odstotkov. "Na teh stotih hektarjih lahko preživimo 1.500 ljudi, torej gre za zelo velik moment, ki se mu ne moremo kar tako, z enim nujnim zakonom, odreči. Resna država bi morala tudi to prepoznati kot javni interes," je pojasnil predsednik zbornice Cvetko Zupančič.

Občinsko redarstvo uspešno skozi prvo obravnavo
Državni zbor je na današnji seji s 45 glasovi za in šestimi proti v prvi obravnavi podprl tudi vladni predlog novele zakona o občinskem redarstvu, ki zakon usklajuje s povezanimi zakoni, obenem pa občinskim redarjem daje dodatna pooblastila.

Novela uživa podporo koalicijskih strank, najbolj kritičen do novele je ZL, podporo pa ji je odrekel tudi NSi.

Predlog novele zakona o občinskem redarstvu določa, da bo smel občinski redar tudi v primeru, ko oseba ne bo upoštevala njegove ustne odredbe oz. ukaza in bo skušala oditi, uporabiti telesno silo in plinski razpršilec. Pri tem bo ves čas zavezan k spoštovanju načela sorazmernosti, zato bo moral vedno uporabiti najmilejše prisilno sredstvo, ki je primerno v konkretni situaciji.

Le pacient, dediči in raziskovalci
DZ je z 58 glasovi za in enim proti sprejel še zakon o arhivskem gradivu, ki vsebuje osebne podatke o zdravljenju pacienta.

Zakon določa, da je vpogled v navedeno arhivsko gradivo dovoljen le pacientu in njegovim dedičem ter pod določenimi pogoji in s soglasjem še raziskovalcem.

Zemljišča za Magno razburjajo