Delavci so zaskrbljeni - če gre Mura v stečaj, bodo ostali brez odpravnin in najverjetnejebrez možnosti za novo zaposlitev. Foto: MMC RTV SLO
Delavci so zaskrbljeni - če gre Mura v stečaj, bodo ostali brez odpravnin in najverjetnejebrez možnosti za novo zaposlitev. Foto: MMC RTV SLO
Drago Forjan
Sindikalist Drago Forjan je po ponedeljkovem sestanku pri premierju dejal, da dokončnega dogovora sicer niso pričakovali, so pa predsednika vlade pozvali k hitremu ukrepanju. Foto: MMC RTV SLO
Kakšna bo usoda Mure?

Prokurist Mure Zdenko Podlesnik se tako kot sindikalisti močno zavzema za to, da tekstilno podjetje ne bi šlo v stečaj, ampak da bi se odločili za prisilno poravnavo, saj bi 3.300 delavcev tako ohranilo pravico do odpravnin in se posledično ne bi ponovila zgodba LTH-ja ali IUV-ja. Mura pa čez noč ne bi ugasnila, še dodajajo.

Podlesnik na sestanku sicer ni želel potrditi ali ovreči trditev, da so tuji partnerji zaradi vse glasnejših govoric o stečaju Mure že začeli ustavljati dobave. Je pa opozoril, da ni prav, da so v javnost pricurljali podatki o t. i. skrbnem pregledu, ki naj bi kazal, kako zelo alarmantne so razmere v Muri. Ob tem je Podlesnik še dejal, da sam dokumenta še vedno ni videl.

Forjan: Stečaj bi pomenil pogorišče
Vodja sindikata Drago Forjan pa je po sestanku dejal, da bi stečaj "pomenil pogorišče za vse zaposlene", morebitni programi usposabljanja, ki bi temeljili na dokvalifikacijah ali prekvalifikacijah in usposabljanjih, pa za Murine delavce, ki so v povprečju stari od 40 do 50 let, imajo okrog 30 let delovne dobe, njihova izobrazbena struktura pa je izjemno nizka, ne pomenijo nič.

Kot pravi Forjan, je rešitev samo v tem, da se delavcem Mure zagotavlja delo in da vlada ne požre besede, ki jo je dala 19. maja, da bo zelo odločno vstopila v lastništvo, s tem pa tudi v upravljanje in sanacijo Mure.

Ponedeljkov sestanek brez rešitev
Kot je v ponedeljek razložil minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, je pregled poslovanja pokazal, da je "stanje veliko slabše, kot smo pričakovali tudi po najbolj črnih scenarijih." Pojasnil je še, da ga seznanjajo tudi s terjatvami, ki jih imata elektro- in plinsko podjetje do Mure, družba pa zadnjih nekaj mesecev tudi ne plačuje socialnih prispevkov za zaposlene.

Na sestanku sindikalistov s Pahorjem in ministrom za gospodarstvo Matejem Lahovnikom so, kot smo poročali že včeraj, razpravljali o mogočih rešitvah, do zaključka pa niso prišli. "Dokončnega odgovora niti nismo pričakovali. Premierju smo želeli predstaviti tragiko in ostrino padca Mure, če bi prišlo do stečaja," je po sestanku povedal Forjan.

Forjan je še dodal, da so predsednika vlade in ministra za gospodarstvo pozvali, naj skupaj z največjimi delničarji pretehtata vse možnosti, da bi podjetju zagotovili sredstva za delovanje in po dolgem času zagotovili sposobno in odgovorno vodstvo.

Lahovnik: Ukrepati je treba hitro
"Mura ne more več zdržati. Že danes potrebuje zagonska sredstva," je še dejal Forjan. A dobili niso nobenih zagotovil, je pa minister Lahovnik povedal, da je Mura v težkem položaju in da bo treba hitro ukrepati.

Sindikat zdaj pričakuje, da bo agonija Mure prekinjena v nekaj dneh, kar jim je na sestanku obljubil premier Pahor. Podlesnik pa dodaja, da bi Mura splavala ob finančni injekciji 25 milijonov evrov in da bo uprava v najkrajšem času pripravila program za prisilno poravnavo.

Kakšna bo usoda Mure?