Na vrhu lestvice najbogatejših v Sloveniji sta že drugo leto zapored Iza in Samo Login iz podjetja Outfit7, ki se ukvarja z razvojem mobilnih aplikacij. Foto: MMC RTV SLO
Na vrhu lestvice najbogatejših v Sloveniji sta že drugo leto zapored Iza in Samo Login iz podjetja Outfit7, ki se ukvarja z razvojem mobilnih aplikacij. Foto: MMC RTV SLO
false
Na drugem mestu lestvice je Sandi Češko iz Studia Moderna, nekoč najbogatejši Slovenec. Vmes se mu je premoženje sicer zmanjšalo za 31 odstotkov na ocenjenih 271 milijonov evrov. Foto: BoBo
false
Joc Pečečnik je z 240 milijoni evrov pristal na četrtem mestu med najbogatejšimi. Foto: BoBo
Zakonca Login na vrhu najbogatejših Slovencev

Izi in Samu Loginu se je od lani premoženje povečalo za 39 odstotkov. Poleg njiju se je na lestvico 100 najbogatejših, ki jo pripravlja revija Manager, uvrstilo še pet večjih solastnikov razvijalca mobilnih aplikacij s sedežem v Londonu.

Večji solastniki podjetja Outfit7 so se tako uvrstili na tretje in deveto mesto, dva si delita 11. mesto, zadnji pa je na 26. mestu, so sporočili iz uredništva revije. Na lestvici, ki so jo letos podaljšali do 150. mesta, se je z manj kot enoodstotnim deležem v Outfitu7 na 131. mesto uvrstil še en solastnik.

Na drugem mestu lestvice je Sandi Češko iz Studia Moderna, ki je bil nekoč najbogatejši Slovenec. Vmes se mu je premoženje sicer zmanjšalo za 31 odstotkov, na ocenjenih 271 milijonov evrov. Tretji je Marko Pistotnik (tudi Outfit7), do 10. mesta pa sledijo še Joc Pečečnik (Interblock; 240 milijonov evrov), Tatjana in Albin Doberšek (Engineering Dobersek; 214 milijonov), družina Lah (Aluber, Ampelus; 111 milijonov), Zoltan Varga (Och-Ziff Capital Management Group; 111 milijonov), Gabrijel in Petra Rejc (Efaflex; 92,7 milijona), Rok in Nina Zorko (Outfit7; 81,7 milijona) in Vladimir Puklavec (TGE Holding; 76,7 milijona).

Zagonska podjetja v vzponu
Tudi so letos v vzponu zagonska podjetja, saj se je na 87. mesto uvrstil še tretji soustanovitelj takšnega podjetja. Vrednost premoženja Sebastjana Trepače, ki je pomagal zagnati britansko podjetje za povezovanje spletne ponudbe modnih izdelkov luksuznih znamk Lyst, so v reviji ocenili na 15,7 milijona evrov.

Od 90. do 103. mesta se je uvrstilo 13 menedžerjev škofjeloškega podjetja LTH Castings, ki so jim vsakemu prisodili 15,1 milijona evrov ocenjene vrednosti. Leta 2009 kupili zadolženo podjetje od tedanjega avstrijskega lastnika s skupno samo 300.000 evri gotovine in ob tem nase prevzeli še 5,2 milijona evrov dolga avstrijskega lastnika do prevzetega podjetja. Danes je podjetje vredno blizu 180 milijonov evrov, so zapisali v reviji.

Najbogatejši še bogatijo
Prvih 100 najbogatejših ima skupaj 4,6 milijarde evrov premoženja oziroma 3,3 odstotka več kot lani. S tem so presegli lanski rekord, ko je njihovo skupno premoženje prvič preseglo tistega pred krizo.

Prag za uvrstitev med 100 najbogatejših je letos sicer za 1,9 milijona evrov višji kot lani, za med 150 pa je bilo dovolj ocenjena vrednost premoženja pri 11,4 milijona evrov.

Revija Manager bo celotno lestvico sicer objavila v sredo, z nje pa so izločili tiste, ki so svoje premoženje prodali pred več kot tremi leti, nimajo pa zanesljivih podatkov, kam so ga vložili.

Med drugim tako prvič ni Darka Horvata, ki je poleg Igorja Laha eden izmed dveh največjih bogatašev, ki so premoženje ustvarili z upravljanjem lastninskih certifikatov državljanov v privatizaciji. Darko Horvat je bil na prvi Managerjevi lestvici leta 2007 drugi najbogatejši, še lani pa so ga uvrstili na deveto mesto z ocenjenih najmanj 80 milijonov evrov premoženja.

Zakonca Login na vrhu najbogatejših Slovencev