Na skupščini Dela bodo odločali o zamenjavi štirih članov nadzornega sveta. Foto: RTV SLO
Na skupščini Dela bodo odločali o zamenjavi štirih članov nadzornega sveta. Foto: RTV SLO
Andrijana Starina Kosem
Starina Kosmova je dejala, da nadzorni svet upravo Dela podpira v vseh njenih načrtih. Foto: RTV SLO
V Delu pričakovati kadrovske spremembe

Štiri predstavnike kapitala, Borisa Zupančiča, Dejana Jelovaca, Žana Jana Oplotnika in Andrejo Pihler so zamenjali Andrijana Starina Kosem, Stojan Zdolšek in Rebeka Lah.

Po besedah Starina Kosmove nadzorni svet upravo Dela podpira v vseh njenih načrtih in se strinja z njeno oceno, da bodo potrebne nekatere uredniške spremembe. Poleg tega bodo potrebni tudi določeni ekonomski ukrepi, da časopis Delo izboljša kakovost, ohrani vodilni položaj na domačem trgu, poveča branost in širi svoje poslovanje na tuje trge.

Jančiču se maje stolček
Starina Kosmova je poudarila, da je uprava Dela tista, ki predlaga ukrepe, nadzorni svet pa o njih razpravlja in sprejema stališča. O nekaterih kadrovskih ukrepih, ki čakajo Delo, Danilo Slivnik ni želel podrobneje govoriti, dejal pa je, da se bodo najprej dogovorili v okviru hiše, in sicer na vseh področjih. V roku enega meseca se bodo po Slivnikovih besedah odločili tudi o usodi odgovornega urednika Dela Petra Jančiča, ob tem pa ne bodo zamenarili mnenja kolektiva Dela. Težili bodo k temu, da ima odgovorni urednik ustrezno podporo.

Predsednik uprave, Danilo Slivnik, je po skupščini povedal, da bo uprava pod novimi nadzorniki nadaljevala svoje delo v okviru letnega načrta in v skladu s programskimi izhodišči. Kot je zatrdil, je cilj uprave, nadzornega sveta in lastnikov uspešno podjetje v vseh pogledih.

Starina Kosmova: Delo naj postane neodvisno od kakršnih koli lobijev
Nadzorni svet Dela zaposlene vidi kot ogromen intelektualni potencial, s katerim je mogoče doseči zastavljene cilje. Starina Kosmova je še dodala, da predstavniki kapitala želijo, da Delo postane neodvisno od kakršnih koli političnih in gospodarskih lobijev ter uspešno nadaljuje svojo strategijo in razvoj tudi v prihodnje.

Uprava je skupščino sklicala na zahtevo Pivovarne Laško, ki je z družbama Talis in Radenska od prevzema v maju 94-odstotna lastnica Dela.

Starina Kosmova podala odstopno izjavo
Sicer pa je državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo Andrijana Starina Kosem ministru Vizjaku že podala odstopno izjavo s svojega položaja. Minister bo njeno odločitev spoštoval, tako da bo vlada o njeni razrešitvi razpravljala na eni izmed prihodnjih sej.

Starina Kosmova se je za odstop odločila v skladu z vladno uredbo o nezdružljivosti opravljanja funkcij funkcionarjev in dela javnih uslužbencev z nadzorno funkcijo v nadzornih svetih in upravnih odborih gospodarskih družb.

V Delu pričakovati kadrovske spremembe