Cestninski blagajniki opažajo rekordne podatke o prodaji vinjet na lastnih prodajnih mestih. Samo julija so prodali skoraj 120.000 vinjet, avgusta skoraj 150.000, skupaj pa že več kot 420.000. Foto: MMC RTV SLO
Cestninski blagajniki opažajo rekordne podatke o prodaji vinjet na lastnih prodajnih mestih. Samo julija so prodali skoraj 120.000 vinjet, avgusta skoraj 150.000, skupaj pa že več kot 420.000. Foto: MMC RTV SLO

Darsovi cestninski nadzorniki so letos do 5. septembra izdali 36.871 plačilnih nalogov voznikom, ki na avtocestah niso imeli vinjet. Sicer pa cestninski blagajniki opažajo rekordne podatke o prodaji vinjet na lastnih prodajnih mestih. Samo julija so prodali skoraj 120.000 vinjet, avgusta skoraj 150.000, skupaj pa že več kot 420.000.

Povečuje se delež domačih neplačnikov cestnine
Na Darsu ugotavljajo, da se povečuje delež domačih neplačnikov cestnine, zato so v torek pripravili obširno akcijo na ljubljanskem obroču, v kateri je sodelovalo 18 ekip cestninskega nadzora in ena patrulja prometne policijske postaje Ljubljana.

V akciji, ki je trajala štiri ure, so izdali 102 plačilna naloga in izrekli tri opozorila. V prihodnjih dneh bodo cestninski nadzor izvedli podobne akcije tudi v drugih večjih mestih, tako na Obali kot tudi v notranjosti države, še napovedujejo v Darsu.

Ob tem opozarjajo tudi na to, da so v dobrih treh letih delovanja zaznali že 16 napadov na cestninske nadzornike. Dva cestninska nadzornika sta morala zaradi napada poiskati zdravniško pomoč, hujših posledic pa ni bilo. Največ napadov je bilo povezanih z izdajo sklepa o začasnem odvzemu listin, ki ga cestninski nadzornik izda storilcu prekrška, ki globe ne želi plačati takoj.

V zadnjih dveh letih napadov na nadzornike ne opažajo več
Na Darsu so cestninske nadzornike usposabljali za preprečevanje napetih položajev, postali so izkušenejši, na njihova pooblastila pa so se vozniki sčasoma privadili in jih spoštujejo. Po treh letih delovanja so cestninski nadzorniki tudi mnogo bolj prepoznavni, k čemur veliko pripomorejo tudi nova pooblastila, dodajajo na Darsu.

Z uveljavitvijo novega zakona o pravilih cestnega prometa so cestninski nadzorniki dobili pooblastila, s katerimi lahko izvajajo nadzor tudi tam, kjer je bilo to do zdaj praktično nemogoče, pri tem pa lahko dajejo posebne svetlobne in zvočne znake za odkritje in prijetje storilca prekrška.

Sicer pa so bili ti in še nekateri drugi ukrepi očitno plodni, saj na Darsu v zadnjih dveh letih napadov na nadzornike ne opažajo več, kar pa ne pomeni, da različne vrste groženj ne obstajajo. Mnogi se nikakor ne morejo sprijazniti s tem, da je znesek globe za prekršek v zvezi z neplačilom cestnine tako visok, pojasnjujejo na Darsu in ob tem kot zanimivost dodajajo, da so vse napade izvedli tuji državljani, zoper katere je policija uvedla ustrezne postopke.